Εικόνες αποκάλυψης έρχονται στο φως μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Εικόνες αποκάλυψης έρχονται στο φως μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία μετέτρεψε τον Θεσσαλικό κάμπο σε μία απέραντη λίμνη λάσπης, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις να αγγίζουν τα 720.000 στρέμματα.

Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η «μάχη» στα λασπόνερα, ενώ και σήμερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιχειρήσει στο μέτωπο της καταστροφής. Υπενθυμίζεται ότι χθες το φως της δημοσιότητας είδαν εικόνες από τις δραματικές διασώσεις κατοίκων με βάρκες.

Η κακοκαιρία Daniel βύθισε το χωριό Πηνειάδα
Δραματική είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα, όπου το νερό έφτασε μέχρι την στέγη των σπιτιών, με τις καταστροφές σε σπίτια και υποδομές να είναι ανυπολόγιστες.


Στις εικόνες που φέρνει στο φως το ΙΝΤΙΜΕ καταγράφεται η τραγική κατάσταση στην περιοχή, η οποία επλήγη έντονα από τα καιρικά φαινόμενα.

Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τέσσερα άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Κακοκαιρία Daniel: Ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων – Στους 586 οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν μέχρι στιγμής Όπως προσέθεσε ο υπουργός οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας. Λάρισα: Εκκενώνεται και η συνοικία του Αγίου Θωμά, λόγω πλημμύρας Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν. Συναγερμός στη Λάρισα από τον Πηνειό – Εκκενώνονται περιοχές

 

Συναγερμός στη Λάρισα

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά τον κυκλώνα Daniel, οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Καταστροφές σε 50 χλμ σιδηροδρομικού δικτύου

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την θεομηνία στην κεντρική Ελλάδα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερζάκης, οι καταστροφές εκτείνονται σε μήκος περίπου 50 χλμ από τον σταθμό του Δομοκού μέχρι τον Κραννώνα, περίπου 10 χλμ έξω από τη Λάρισα. Αφορούν καταστροφές τόσο στις γραμμές όσο και στα φωτοσήματα στις κολώνες ηλεκτροδότησης, τους σταθμούς και γενικά στο δίκτυο της υποδομής.

Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, το κόστος της αποκατάστασης θα φτάσει στα 40 με 50 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να επισκευαστεί το δίκτυο.

Μέχρι τότε δεν θα μπορούν να εκτελεστούν σιδηροδρομικά δρομολόγια, ανέφερε ο κ. Τερζάκης.