Home Κοινωνια Η τεράστια καταστροφή των βιομηχανικών μονάδων του Θεσσαλικού κάμπου και οι πιθανές συνέπειες

Η τεράστια καταστροφή των βιομηχανικών μονάδων του Θεσσαλικού κάμπου και οι πιθανές συνέπειες

by bot

Η τεράστια καταστροφή των βιομηχανικών μονάδων του Θεσσαλικού κάμπου και οι πιθανές συνέπειες

‘Οι θάνατοι και το μέγεθος της καταστροφής των χωριών, των πόλεων και των γεωργικών εκτάσεων στη Θεσσαλία, όπως είναι λογικό, έφεραν σε δεύτερη μοίρα τις ζημιές ή και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε πολλές βιομηχανίες.

Η μεγαλύτερη καταστροφή είναι αυτή που έπαθε το τυροκομείο της οικογένειας Νούσια στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ –οι ιδιοκτήτες την εκτιμούν στα 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη Λάρισα ζημιές έπαθαν το εργοστάσιο της χαλβαδοποιiας Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, η Del Monte Fresh Produce -μία από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διανομής νωπών και φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών, καθώς και μία κορυφαία εταιρεία παραγωγής και διανομής έτοιμων για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χυμών, ροφημάτων, πρόχειρων γευμάτων και γλυκισμάτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Επίσης ζημιές έπαθαν αρκετά τυροκομεία της περιοχής των Τρικάλων.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Υπολογίζεται ότι έχει χαθεί ζωικός πληθυσμός άνω των 120.000 προβάτων, γεγονός που –εκτός από το κόστος των κτηνοτρόφων, που είναι πλέον υπαρξιακό- θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φέτας.

Έτσι κι αλλιώς, η παραγωγή του πρόβειου γάλακτος για την τυροκόμηση ήταν οριακή, ενώ τώρα πλέον τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και για τις τυροκομικές επιχειρήσεις, για τις εξαγωγές, αλλά φυσικά και για τους εγχώριους καταναλωτές. Είναι άγνωστο σε τιμή θα διαμορφωθεί τελικά το προϊόν.

Μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν η τιμή να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό, εκτίμηση μάλλον υπερβολική.’’

businessdaily.gr

You may also like

artpointview.gr @ 2024