Tι θα συζητήσει και τι θα ζητήσει σήμερα ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός από την πρόεδρο της Κομισιόν

Κατά τη συνάντηση σε λίγες ώρες του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο, αναμένεται να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

Νέο Ταμείο Αλληλεγγύης: Ο πρωθυπουργός θα προτείνει να διατεθούν 10-15 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα 90 δισ. ευρώ δάνεια του ευρωπαϊκού ΤΑΑ, για να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Αλληλεγγύης από φυσικές καταστροφές, που θα χρηματοδοτήσει έργα και αποζημιώσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί. Οι πόροι που μέχρι σήμερα διατίθενται για αυτό το σκοπό είναι μηδαμινοί -η Σλοβενία που υπέστη μεγάλες καταστροφές δεν πήρε παρά μόνο 100 εκατ. ευρώ περίπου φρέσκο χρήμα.

Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας: Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των πόρων του ΤΑΑ, όπερ μεταφράζεται στη δυνατότητα να απεντάξει έργα ύψους περί τα 500-600 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν συμβολαιοποιηθεί μέχρι σήμερα και στη θέση τους να ενταχθούν έργα αποκατάστασης των καταστροφών και πρόληψης για ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΕΣΠΑ: Κι ε’ αυτού θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει δύο πράγματα: (α) Να μας επιτραπεί να πληρώσουμε αποζημιώσεις για οικοσκευές κλπ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-27 και (β) να μας δοθεί η ευχέρεια να μην επιστρέψουμε τους πόρους που δεν απορροφήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-20 και να τους χρησιμοποιήσουμε για τις καταστροφές. Αυτοί οι πόροι, όμως, δεν είναι μεγάλοι, οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες τους υπολογίζουν σε λίγες δεκάδες
εκατ. ευρώ.

Τα άλλα Ταμεία: Οι προσδοκίες για όσα μπορεί να λάβουμε από τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία είναι περιορισμένες. Κατ’ ουσία μιλάμε για το Γεωργικό Ταμείο (η Ισπανία, που ζήτησε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έπληξαν τους αγρότες της, δεν πήρε παρά μόνο 82 εκατ. ευρώ περίπου…), το Ταμείο της ΚΑΠ για αγροτικές εγκαταστάσεις, την ελαστικοποίηση του καθεστώτος ενισχύσεων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κλπ.

kreport.gr