Home Προβολεις Φόβος: Μια εναλλακτική ιστορία του κόσμου – βιβλίο

Φόβος: Μια εναλλακτική ιστορία του κόσμου – βιβλίο

by bot

Φόβος: Μια εναλλακτική ιστορία του κόσμου – βιβλίο

Ο φόβος και πώς αυτός έχει διαμορφώσει τις κοινωνίες κι έχει επιβάλλει εξουσίες

Ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία όλων των εποχών αφορούσε μάγισσες. Δεν ήταν ένα χαρούμενο ξεφάντωμα όπως τα μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ. Αντίθετα, ήταν ένα σοβαρό εγχειρίδιο οδηγιών, που εξηγούσε πώς να εντοπίζεις, να συλλαμβάνεις, να βασανίζεις ομολογίες -και τελικά να σκοτώνεις- τις υπηρέτριες του Σατανά.

Δημοσιευμένο το 1486, το “Malleus Maleficarum” (Σφυρί των μαγισσών) φημολογείται ότι πούλησε περισσότερα αντίτυπα τους επόμενους δύο αιώνες από οποιοδήποτε βιβλίο εκτός από τη Βίβλο.

Όπως γράφει ο Robert Peckham, συνεργάτης της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας του Λονδίνου, στο βιβλίο του “Fear: An Alternative History of the World” (Φόβος: Μια εναλλακτική ιστορία του κόσμου), το άγχος για τις μάγισσες πηγάζει από την άγνοια. Μη γνωρίζοντας τίποτα για τα μικρόβια, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι δυστυχίες όπως οι ασθένειες προκαλούνταν από τη μαγεία. Ωστόσο, ο φόβος τους μπορούσε να χειραγωγηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Η Χριστιανοσύνη διχάστηκε τον 16ο αιώνα, με τον Πάπα και διάφορους προτεστάντες ισχυρούς να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο. Η εξόντωση των μαγισσών ήταν ένας εύχρηστος τρόπος για έναν επίγειο ηγεμόνα να σηματοδοτήσει με ποια πλευρά ήταν: Του Θεού και όχι του Διαβόλου.

Ο φόβος είναι ένα αρχέγονο, απαραίτητο συναίσθημα. Ο κ. Peckham τον αποκαλεί “μια νευροβιολογική διαδικασία που μας κρατάει ζωντανούς”. Αν οι πρόγονοί μας δεν φοβόντουσαν τις γκρεμούς ή τις σαπροδόντιες τίγρεις, ίσως να μην ήμασταν εδώ σήμερα. Η άλλη πλευρά είναι ότι, δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι ένα επικοινωνιακό, ευφάνταστο είδος, ο φόβος μπορεί να προκληθεί από ψιθύρους. Το βιβλίο του δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στον φιλόδοξο υπότιτλό του, αλλά φωτίζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο φόβος διαμόρφωσε την ανθρώπινη συμπεριφορά τα τελευταία 700 χρόνια, από τους οποίους οι αναγνώστες μπορούν να αντλήσουν διδάγματα για το παρόν.

Το κυριότερο από αυτά είναι: “Η εξουσία εξαρτάται από το φόβο”. Ο κ. Peckham υποστηρίζει ότι η αναταραχή της Μεταρρύθμισης και της Αντιμεταρρύθμισης προήλθε εν μέρει από την απώλεια του “μονοπωλίου του φόβου” από την Καθολική Εκκλησία στη Δυτική Ευρώπη. Για χίλια χρόνια είχε πείσει τους ανθρώπους ότι μόνο αυτή κατείχε τα κλειδιά της. μεταθανάτιας ζωής. Μπορούσε να μετατρέψει το φόβο των ανθρώπων για αιώνια βασανιστήρια σε χρήμα, πουλώντας συγχωροχάρτια. Ένας πλανόδιος πωλητής αυτών των πιστοποιητικών “απαλλαγής από το καθαρτήριο”, ο Γιόχαν Τέτζελ, συνήθιζε να τρομάζει τα εκκλησιάσματα για να πληρώσουν “προκαλώντας οράματα με τους νεκρούς γονείς τους να θρηνούν για έλεος” ενώ βασανίζονται από δαίμονες.

Όταν ο Μαρτίνος Λούθηρος επαναστάτησε ενάντια σε τέτοιες καταχρήσεις, πολλοί άνθρωποι αναμφίβολα επηρεάστηκαν από τα θεολογικά του επιχειρήματα. Αλλά ένα πρόσθετο κίνητρο για τους βασιλείς που κήρυξαν τα βασίλειά τους προτεσταντικά ήταν ότι μπορούσαν στη συνέχεια να αποτινάξουν την κοσμική εξουσία του Πάπα και να χρησιμοποιήσουν μερικά από τα φοβερά εργαλεία του για να υποστηρίξουν τα δικά τους κράτη.

Μεγάλο μέρος αυτού του βιβλίου γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οπότε ο συγγραφέας αναλογίζεται φυσικά τον φόβο της μόλυνσης -και τη χειραγώγησή του από τους ισχυρούς. Όταν ο Μαύρος Θάνατος έπληξε την Ευρώπη, διαδόθηκαν φήμες ότι οι αντιπαθείς μειονότητες, όπως “οι Εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι άποροι, οι λεπροί και οι ξένοι”, μπορεί να είναι “κακόβουλοι φορείς της μόλυνσης”. Ακολούθησαν φρικτές διώξεις.

Τρομοκρατημένη από την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η πανούκλα, η άρχουσα τάξη ήταν ευτυχής να κατευθύνει τη λαϊκή οργή προς άλλους στόχους εκτός από την ίδια. Ορισμένοι είχαν και άλλα κίνητρα. Ο επίσκοπος του Στρασβούργου, ο οποίος έβαλε να κάψουν 2.000 Εβραίους μέχρι θανάτου μια μέρα το 1349, χρωστούσε τεράστια ποσά σε Εβραίους τοκογλύφους.

Ο Covid ήταν λιγότερο τρομερός από τον Μαύρο Θάνατο. Η ιατρική έχει προοδεύσει με την πάροδο των αιώνων, αλλά η ανθρώπινη φύση έχει αλλάξει μάλλον λιγότερο. Ο φόβος για τον κοροναϊό έσπειρε κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας, και πολλές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τον πανικό της πανδημίας για να καταστείλουν τις πολιτικές ελευθερίες. Ζώντας στο Χονγκ Κονγκ, ο κ. Πέκαμ παρατήρησε από πρώτο χέρι πώς to Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τον ιό ως δικαιολογία για να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που είχαν συγκλονίσει το νησί το 2019-20.

Το βιβλίο διερευνά πόσο εύκολο είναι για τους τολμηρούς ψεύτες να υποδαυλίζουν τον τρόμο. Όπως συνόψισε ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο αρχηγός αεροπορίας του Αδόλφου Χίτλερ: “Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις [στο λαό] ότι δέχεται επίθεση και να καταγγείλεις τους ειρηνιστές για έλλειψη πατριωτισμού και ότι εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα”. Οι Ναζί προωθούσαν επίσης την περιβαλλοντική κινδυνολογία, υποστηρίζοντας ότι η διαφαινόμενη παγκόσμια έλλειψη τροφίμων δικαιολογούσε την εισβολή σε γειτονικές χώρες.

Ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στο φόβο είναι το χιούμορ. Ο Λούθηρος χρησιμοποίησε μια νέα μορφή μαζικής επικοινωνίας -την τυπογραφία- για να χλευάσει τον Πάπα. Οι χυδαίες γελοιογραφίες απεικόνιζαν τη Ρώμη ως οίκο ανοχής, τους καρδιναλίους να βγαίνουν από τα οπίσθια του Διαβόλου και τον Πάπα καβάλα σε ένα γουρούνι. Το γέλιο μπορεί να κατευνάσει το φόβο και να τρυπήσει την εξουσία.

Δεν είναι περίεργο που οι φοβιστές προσπαθούν να σκοτώσουν τους σατιρικούς. Ο Σερ Σαλμάν Ρούσντι γίνεται μόνο μια φευγαλέα αναφορά, αλλά αξίζει περισσότερα. Το 1988 δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα που σατίριζε πολλές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ο Χομεϊνί προέτρεψε τους μουσουλμάνους να δολοφονήσουν τον συγγραφέα, επικαλούμενος τη δήθεν βλάσφημη απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ στο βιβλίο. Πέρυσι ένας φανατικός στη Νέα Υόρκη μαχαίρωσε τον Σερ Σαλμάν στο μάτι.

Ο Χομεϊνί πέθανε το 1989, αλλά ο τρόμος που υποδαύλισε ζει. Το άμεσο κίνητρό του ήταν μάλλον να ενισχύσει την υποστήριξη για το άχαρο καθεστώς του. Αυτό φαίνεται ότι πέτυχε: εξακολουθεί να κυβερνάει λάθος το Ιράν. Αλλά ο φετφά είχε παγκόσμιες συνέπειες, καθιστώντας σαφές ότι οι νόμοι κατά της βλασφημίας μιας αντιδραστικής θεοκρατίας θα μπορούσαν να επιβληθούν από εθελοντές δολοφόνους οπουδήποτε στον πλανήτη.

Στις φιλελεύθερες χώρες οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες και οι κωμικοί φοβούνται τώρα να συζητήσουν για τον Προφήτη, πόσο μάλλον να τον διακωμωδήσουν. Σε πολλές ισλαμικές χώρες, το βέτο του δολοφόνου επικρέμεται πάνω από ευρείς τομείς της πνευματικής ζωής: η ελεύθερη συζήτηση για το ρόλο που παίζει η πίστη στην πολιτική είναι σχεδόν αδύνατη. Έτσι, ένα νεκρός Ιρανός του άκρατου εκφοβισμού συνεχίζει να εμποδίζει την πρόοδο του ενός τετάρτου της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν δύο επιτακτικοί λόγοι για να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Πρώτον, σε έναν αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, οι κυβερνήσεις αυξάνουν τη χρήση του φόβου για να κρατήσουν τους πολίτες σε τάξη. Δεύτερον, οι αναμνήσεις των ανθρώπων για το πώς λειτούργησαν τέτοιες τακτικές στο παρελθόν είναι ανησυχητικά θολές. Σε μια δημοσκόπηση που αναφέρει ο κ. Πέκαμ, σχεδόν οι μισοί νέοι Ρώσοι δεν γνώριζαν τη πολιτεία του τρόμου του Στάλιν. Αυτό είναι τρομακτικό.

source: economist 

You may also like

artpointview.gr @ 2024