Home Τριτη Ματια Λίμνη Παμβώτιδα: ‘Ενα μοναδικό στολίδι και μια από τις αρχαιότερες λίμνες στον πλανήτη

Λίμνη Παμβώτιδα: ‘Ενα μοναδικό στολίδι και μια από τις αρχαιότερες λίμνες στον πλανήτη

by bot

Λίμνη Παμβώτιδα: ‘Ενα μοναδικό στολίδι και μια από τις αρχαιότερες λίμνες στον πλανήτη

Η λίμνη Παμβώτιδα ή αλλιώς λίμνη των Ιωαννίνων είναι ένα μοναδικό στολίδι που κοσμεί ολόκληρη την γύρω περιοχή όπου εκτείνεται. Προικισμένη με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο και φορτωμένη με θρύλους που δίνουν την δική τους μυστηριακή νότα στην ομορφιά της, η λίμνη Παμβώτιδα είναι σίγουρα ένα κομμάτι του υγρού στοιχείου της χώρας, που πρέπει να μην χάσεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή. Φύγαμε λοιπόν να δούμε τι κάνει αυτήν την λίμνη, να είναι πραγματικά τόσο ξεχωριστή.

Η λίμνη Παμβώτιδα, μια από τις πιο αρχαίες λίμνες σε ολόκληρο τον πλανήτη και η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, θα σε γοητεύσει με την πρώτη κιόλας ματιά που θα ρίξεις στα νερά της. Τα καταπληκτικά αυτά νερά μάλιστα έχουν βρεθεί, πολλές φορές στο παρελθόν να παγώνουν, δίνοντας την εναλλακτική του ποδηλάτου ακόμα και του περπατήματος, ως τρόπο μετακίνησης. Η 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων επιφάνεια της, περικυκλώνεται από δύο βουνά: το Μιτσικέλι και τον Τόμαρο, τα οποία φτιάχνουν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, ενώ το 11 μέτρων βάθος της δημιουργείται από την σύμπνοια τριών στον αριθμό πηγών που αναδύονται από τις ρίζες του επιβλητικού όρους του Μιτσικελίου

Στην πυκνόφυτη βλάστηση της, θα εντοπίσεις μεταξύ άλλων πλούσιες ιτιές και πλατάνια, ενώ στην όχθη της θα δεις να φυτρώνουν καλαμιώνες, που σε συνδυασμό με το ομιχλώδες τοπίο που απλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, συνθέτουν ένα καθόλα κινηματογραφικό σκηνικό, που θα αντικρίσεις σίγουρα μαγεμένος. Εκτός όμως από την μοναδική της χλωρίδα, η λίμνη διαθέτει μια εξίσου σημαντική ποικιλία από πανίδα που ζει στο περιβάλλον της. Σμήνη αποδημητικών πουλιών βρίσκουν το καταφύγιο τους στα δέντρα της ακτής της, ενώ τα νερά της έχουν καταγράψει ένα πλήθος από ερπετά και ψάρια ως μόνιμους τους κατοίκους.

Αν πέραν του να απολαμβάνεις την ομορφιά σ έναν τόπο, θες να βιώσεις την εμπειρία στο έπακρον, τα νερά της λίμνης είναι τα πλέον ιδανικά για να επιδοθείς σε ένα πλήθος από σπορ και να ζήσεις την πλήρη ένωση με τη φύση. Κωπηλασία, κανό- καγιάκ αλλά και θαλάσσιο σκι είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές σου για να εντάξεις στο πρόγραμμα σου την απαραίτητη δόση αδρεναλίνης, μαζί με τις χαλαρωτικές βόλτες σου δίπλα στην Παμβώτιδα.

Η ιστορία που ακολουθεί τα νερά της
Η λίμνη των Ιωαννίνων στα εφτά περίπου εκατομμύρια χρόνων ύπαρξης της, δε θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται και με ιστορίες που εκτυλίχτηκαν στην περιοχή της, οι οποίες συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην καθηλωτική αύρα μυστηρίου που εκπέμπει.

Η πιο γνωστή, που έχει γίνει μάλιστα ταυτόσημη με ολόκληρο το τοπίο της λίμνης είναι αυτή με πρωταγωνίστρια την Κυρά Φροσύνη. Η γνωστή για την ομορφιά της αρχοντοπούλα Φροσύνη, υπήρξε θύμα δολοφονίας από τον ίδιο τον Αλή Πασά, που την έπνιξε με διαταγή του στα νερά της λίμνης μαζί με 16 ακόμα γυναίκες από τα Γιάννενα. Ο ιστορία θέλει ο λόγος πίσω από το θάνατο της να ήταν ο έρωτας του Πασά για το πρόσωπο της, που δεν έβρισκε όμως ανταπόκριση, αλλά και η ζήλια του για την σχέση που είχε συνάψει με το γιο του Μουχτάρ.

Το νησάκι της Κυρά Φροσύνης
Ιωάννινα-ΠαμβώτιδαΑν κινηθείς προς την βορειοδυτική μεριά της λίμνης θα δεις μπροστά σου ένα πράγματι υπέροχο νησάκι, που του έχει δοθεί καταχρηστικά το όνομα της κυρά Φροσύνης, αφού δεν φέρει κάποιο νόμιμο δικό του, με τους περίπου διακόσιους κάτοικους του να το κάνουν ένα από τα λίγα κατοικημένα νησιά λιμνών στην Ευρώπη.

Επιβιβάσου σε κάποιο από τα καραβάκια που ξεκινούν από το μόλο και μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών θα βρεθείς στο άκρως παραμυθένιο του τοπίο. Περιηγήσου στα παραδοσιακά λίθινα μονοπάτια του που πλημμυρίζουν από γραφικότητα και μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στο σπίτι του Αλή Πασά, αφού σε αυτό τον τόπο έζησε αλλά και πέθανε αυτή η ιστορική προσωπικότητα. Προτού πάρεις τον δρόμο της επιστροφής φρόντισε να γευματίσεις σε ένα από τα ταβερνάκια, για να δοκιμάσεις τις ντόπιες σπεσιαλιτέ του με πιάτα που περιέχουν χέλι, πέστροφα ή βατραχοπόδαρα.

Πώς θα φτάσεις εκεί

Ιωάννινα-ΠαμβώτιδαΜε εναρκτήριο τόπο σου την Αθήνα, θα χρειαστεί να διασχίσεις περίπου 400 χιλιόμετρα για να βρεθείς στο ανεπανάληπτο τοπίο της Παμβώτιδας.

Λίμνη ΠαμβώτιδαΗ λίμνη Παμβώτιδα, όπως δηλώνει και το ίδιο της το όνομα είναι αυτή όπου τρέφει τους πάντες. Επισκέψου το εξαιρετικό της τοπίο κι άστη να θρέψει το μυαλό, μα πάνω απ’ όλα την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες.

You may also like

artpointview.gr @ 2024