Home Κοινωνια Πώς βλέπει ο ευρωπαϊκός Νότος την κίνηση της Λαγκάρντ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο;

Πώς βλέπει ο ευρωπαϊκός Νότος την κίνηση της Λαγκάρντ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο;

by bot

Πώς βλέπει ο ευρωπαϊκός Νότος την κίνηση της Λαγκάρντ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο σε νέο ύψος ρεκόρ την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, επιχειρώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιμένει. Ωστόσο είναι εμφανές ότι η κ. Λαγκάρντ, η οποία από αγαπημένη των αγορών εξελίσσεται με μαύρο πρόβατο για τις κυβερνήσεις κυρίως του ευρωπαϊκού νότου,  αψηφά  τις εκκλήσεις για τερματισμό της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Λαγκάρντ: Οι κυβερνήσεις να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση και να εστιάσουν στα υψηλά χρέη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια κατά 0,25%, ανεβάζοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 4,00% – το υψηλότερο επίπεδό του από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμη μια φορά το κεντρικό δίλημμα της οικονομικής πολιτικής μετά το τέλος της αχαλίνωτης εκτύπωσης χρήματος με αφορμή κυρίως την πανδημία και μετά τη ενεργειακή κρίση.

Θα χρηματοτοδητηθεί η ανάπτυξη και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Ευρωζώνης με το τύπωμα ευρώ ή θα επιστρέψει η καθημαγμένη οικονομία στον ενάρετο κύκλο των πλεονασμάτων και της ανόδου της οικονομικής παραγωγής;

Ο ευρωπαικός νότος – κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα –  αντιμετωπίζοντας υψηλά επίπεδα χρέους και διαρθρωτική παραγωγική υστέρηση αντιλαμβάνεται τη νομισματική πολιτική ως ένα «βρόχο» που θα στερήσει από τους προϋπολογισμούς την δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής ειδικότερα τώρα που καταγράφονται αυξήσεις στην ενέργεια. 

ΙΤΑΛΙΑ: ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του ότι η νέα κίνηση της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικός δήλωσε «απογοητευμένος».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα εξέφρασε γι’ ακόμη μία φορά την άποψή του ότι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων διακινδυνεύει την πρόοδο της οικονομίας, ενώ η Ισπανία σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση.

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024