Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώνει εκεχειρία

Το Αζερμπαϊτζάν και οι εθνοτικοί Αρμένιοι στην αποσχισθείσα περιοχή κατέληξαν σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με Ρώσους ειρηνευτές. Έρχεται μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν για να πάρει τον έλεγχο του θύλακα.

Ο Πούτιν ζήτησε ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει σε μια ειρηνική λύση για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τα οποία προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Τετάρτη.

“Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές της σύγκρουσης: με τις αρχές στο Ερεβάν, με τις αρχές [του αυτονομιστικού Ναγκόρνο-Καραμπάχ] στο Στεπανακέρτ και στο Μπακού”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αποκλιμάκωση και να μεταφέρουμε τη λύση αυτού του προβλήματος σε μια ειρηνική πορεία”, πρόσθεσε.

Δεν ήταν σαφές αν τα σχόλια έγιναν πριν ή μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

 

Η Αρμενία δεν συμμετείχε στην κατάπαυση του πυρός, λέει ο πρωθυπουργός Πασινιάν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε την Τετάρτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ότι η κυβέρνησή του δεν συμμετείχε στην εφαρμογή της.

“Η Αρμενία δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου της δήλωσης κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό τη μεσολάβηση των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων”, δήλωσε ο Pashinyan.

Τόνισε επίσης ότι η Αρμενία “δεν διαθέτει στρατό” στην αμφισβητούμενη περιοχή και δεν είχε δυνάμεις εκεί από τον Αύγουστο του 2021.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας.

“Ελπίζουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση δεν θα συνεχιστεί, διότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να σταματήσουν οι πολεμικές ενέργειες”, δήλωσε ο Pashinyan.

DW