Δημήτρης Π.Ηλιού: ‘’Τρία χρόνια που σημάδεψαν την ανθρωπότητα μέσα απο άρθρα’’

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ωρα 11.30, ο Δημήτρης Π. Ηλιού, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ Baltic Exchange (2004-2008) και Εμπνευστής του Baltic99  παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο‘ ’Τρία χρόνια που σημάδεψαν την ανθρωπότητα μέσα απο άρθρα’’

Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Ιωνία’’ του Δημαρχείου Βούλας (ΒΒΒ) Λ.Καραμανλή 18 (Παραλιακή). Διακεκριμένοι ομιλητές θα μιλήσουν για το βιβλίο το οποίο στη συνέχεια θα προσφερθεί σε κάθε φίλο που θα προσέλθει στην εκδήλωση.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Μπορεί κανείς να απαριθμήσει πολλούς απο τους παράγοντες που έχουν συνδράμει στην καθιέρωση της Ελληνικής Ναυτιλίας, με προεξάρχοντες τους Πλοιοκτήτες, τους Εφοπλιστές και ασφαλώς τους Ναυτικούς έστω και αν οι Έλληνες έχουν μειωθεί επικίνδυνα.
Ήλθε όμως η ώρα να θυμίσουμε και τους Αφανείς Συνεργάτες που βαδίζουν δίπλα στους Έλληνες επιχειρηματίες της θάλασσας ή καμμιά φορά λίγα μέτρα μπροστά ακόμη και απο αυτούς, σε οτι έχει σχέση με τις επαφές και την πληροφόρηση.

Οι Έλληνες Ναυλομεσίτες, με το Διεθνές Συνέδριο του 2023, σε συνεργασία με το Baltic Exchange, τον Βρετανικό Οργανισμό που εκδίδει καθημερινά τους δείκτες που ουσιαστικά καθοδηγούν την Παγκόσμια Ναυτιλιακή Αγορά αλλα και ενα σεβαστό αριθμό διακεκριμένων ομιλητών υπενθύμισαν για άλλη μια φορά το ειδικό βάρος που διαθέτουν σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο Συνέδριο έγιναν υψηλού επιπέδου διάλογοι για τη χρηματοδοτηση και τους νέους κανονισμούς που θα καθοδηγούν τη Ναυτιλία.

Στο Δείπνο του ‘’Πειραιάς 2023’’ που ακολούθησε περιελάμβανε περισσότερους απο τρείς χιλιάδες – Έλληνες και ξένους -προσκεκλημένους και κατέδειξε για άλλη μια φορά το παγκόσμιο βεληνεκές που διαθέτουν οι Έλληνες Ναυλομεσίτες αλλα και πως ανταποκρίνεται η Παγκόσμια Ναυτιλιακή Κοινότητα σε κάθε οργανωμένο κάλεσμα τους.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός των Συναδέλφων απο όλο τον κόσμο, κατεγραφη η παρουσία και διάφορων άλλων παραγόντων της Παγκοσμίου Ναυτιλίας όπως Ναυλωτές, Πράκτορες, Τραπεζίτες, Διαχειριστές Λιμένων, Προμηθευτές καυσίμων και άλλων προιόντων, εκπρόσωποι αλλοδαπών Χρηματιστηρίων κ.α.

Παρενθετικά να πουμε οτι αρκετοί απο τους χιλιάδες επαγγελματίες που προσήλθαν στη χώρα για τη συγκεκριμένη Ναυτιλιακή γιορτή, συνοδεύονταν απο τις οικογένειές τους, πράγμα που δημιούργησε μια ακόμη χείρα βοηθείας στην τουριστική οικονομία της Χώρας.
Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν υπενθυμίζουμε οτι παρότι υπήρχαν μεμονωμένοι, ο Σύνδεσμός των Ελλήνων Ναυλομεσιτών, ως επίσημος επαγγελματικός φορέας, μετράει ήδη σχεδόν μισό αιώνα ζωής και βέβαια η πορεία του έως ότου καθιερωθεί δεν μπορει, καθόλου, να θεωρηθεί ως ρόδινη.
Απο τη μια, η εμπιστοσύνη – εκ των υστέρων απεδείχθη μάλλον ως ξενομανία- των Ελλήνων επιχειρηματιών της θάλασσας ως προς την υπεραξία των αλλοδαπών συναδέλφων, απο την άλλη η μέχρι πρότινος ύπαρξη Ναυλομεσιτών απασχολουμένων, κυρίως με το ξηρό φορτίο, τα πρώτα χρόνια απεδείχθησαν πέτρινα εως ότου η Ελληνική Ναυτιλία ανακαλύψει οτι διαθέτει ενα ισχυρό παράγοντα Ναυλώσεων που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τους αλλοδαπούς συναδέλφους.

Ήδη, εδω και πολλά χρόνια, Έλληνες Ναυλομεσίτες υπάρχουν και διακρίνονται στα τέσσερα σημεία της Γης, η δε παρουσία τους στον ελληνικό χώρο, σε ναυλώσεις περιλαμβανομένων πλέον και πετρελαίων, εμποραυματοκιβωτίων, φορτίων βαρέως τύπου, αερίου και οτι άλλο είναι δυνατόν να μεταφερθεί δια θαλάσσης.
Ικανός αριθμός εξ αυτών έχουν τιμηθεί εκλεγόμενοι σε όλους τους Ναυτιλιακούς Οργανισμούς παγκοσμίως, μεταξυ των οποίων και στο Δ.Σ του Baltic Exchange, και εκτός των καθαρά επαγγελματικών των καθηκόντων προσφέρουν συμβουλευτικό σε χρηματοδοεπενδυτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικό έργο σε Ναυτιλιακά τμήματα Πανεπιστημίων και βέβαια Έλληνες Ναυλομεσίτες έχουν προτείνει ναυτιλιακά ‘’εργαλεία’’ που έχουν γίνει παγκοσμίως αποδεκτά, όπως το Baltic99 Questionnaire ή και έγιναν αιτία να σταματήσει διαμάχη μεταξύ φαραονικών σε μέγεθος Οργανισμών στο City.

Οι Έλληνες Ναυλομεσίτες κατα τις συναντήσεις με τους εκάστοτε Υπουργούς της Εμπορικής Ναυτιλίας εκτός απο τις γενικές ανταλλαγές πληροφοριών εκατέροθεν, είναι αυτοί που τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου οπου θα δίδεται η ευκαιρία συχνών συναντήσεων των παραγόντων της Ελληνικής Ναυτιλίας – του γνωστού Cluster- όπου θα είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα ανταλλαγές διαφόρων εξελίξεων που αφορά στον συγκεκριμένο κλάδο της Οικονομίας αλλα και προετοιμασίας και κατάθεσης προτάσεων ωστε η μεγαλύτερη Ναυτιλία στην υφήλιο να συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και όχι να ακολουθεί αυτά που εντέλονται κέντρα απο Οργανισμούς και χώρες που δεν έχουν ισχυρό βήμα στον Ναυτιλιακό χώρο.
Δημήτριος Π. Ηλιού
Εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008), Εμπνευστής του Baltic99.