Ισραήλ και Τουρκία θα προχωρήσουν από κοινού σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του χθες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον ηγέτη του Ισραήλ Μπ. Νετιανάχου.Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του και το Ισραήλ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μαζί γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στόχος των δύο χωρών είναι να διαμορφωθούν εκείνες οι δίοδοι που θα μεταφέρουν ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Για τη συνάντηση των δύο ηγετών έχει κάνει ανάρτηση ο γνωστός δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Ερντογάν πρότεινε να συσταθεί ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Σε αυτό θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού των δύο χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της τουρκοϊσραηλινής συνεργασίας.

Η ανάρτηση Σοϊλού

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες πέρασαν μια «δύσκολη» δεκαετία, γεμάτη από εντάσεις ανάμεσά τους. Ωστόσο, οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ έχουν καλυτερέψει και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι εκατέρωθεν επισκέψεις αξιωματούχων.

Γενικότερα η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, κάτι που συνέβη και με την Αίγυπτο με την οποία βρισκόταν σε καθεστώς διαρκούς εχθρότητας επί σειρά ετών.