To παράδοξο των χθεσινών διαδηλώσεων για το εργασιακό νομοσχέδιο
Η ΓΣΕΕ που αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν συμμετείχε στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση κατά του εργασιακού νομοσχέδιου, γιατί θεωρεί ότι, αν και οι ρυθμίσεις του υπολείπονται των προτάσεών της, αφενός δεν δικαιολογείται τέτοιας κλίμακας αντίδραση, αφετέρου ήταν αναγκαίο να γίνει το βήμα εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ΑΔΕΔΥ, την οποία δεν αφορά το νομοσχέδιο -καθώς οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους- συμμετείχε στην απεργία, χωρίς ωστόσο να ζητά οι σχετικές ρυθμίσεις να καλύπτουν και τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους (κυρίως αστυνομικούς, δασκάλους και καθηγητές), που ατύπως ασκούν δεύτερη εργασία μερικής απασχόλησης για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, χωρίς να έχουν δικαιώματα σε αυτήν.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, διατύπωσε ενστάσεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου- για το 8ωρο, την πολύμηνη δοκιμαστική περίοδο εργασίας και την ομηρεία πολλών εργαζομένων, καθώς επιτρέπει στον εργοδότη να προσφέρει εγγυημένα 10 ώρες εργασίας και να κρατά όμηρο το μισθωτό άλλες 30 ώρες χωρίς εγγυημένη αποζημίωση- στις οποίες δεν απάντησε ο υπουργός Εργασίας, που πανηγύριζε γιατί η συγκέντρωση των σωματείων ήταν μικρότερη της συγκέντρωσης κατά των ταυτοτήτων.
Εκτός Βουλής, ίσως οι πιο χαρακτηριστικές φιγούρες διαδηλωτών ήταν αυτές των συμβασιούχων πυροσβεστών που, άρτι αφιχθέντες από την Δαδιά και τον θεσσαλικό κάμπο, ζητούσαν την μονιμοποίηση τους. Και φυσικά, των κατοίκων της Αθήνας, που είχαν ξυπνήσει αγνοώντας αν και ποια μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν και μέχρι το βράδυ έψαχναν μέσο να μετακινηθούν.
KReport.gr