Η αειθαλής και ταλαντούχα πιανίστα Valery Tryon

Η πιανίστα Valerie Tryon γιόρτασε πρόσφατα τα 89α γενέθλια της.Αυτό είναι κάτι ακατανόητο για όποιον τη συναντήσει! Θα δει μια κυρία στα… εξήντα της.

Γράφει η Εφη Αγραφιώτη 

Για πολλά χρόνια Καναδή πολίτης, η Miss Tryon είχε μια μακρά, διακεκριμένη καριέρα, παράγοντας ένα ευρύ φάσμα ηχογραφήσεων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Ακούστε τη να παίζει Schubert-Liszt Ave Maria, ή να συνοδεύει τραγούδια Schubert που έχει δισκογραφήσει.

https://www.youtube.com/watch?v=52wVimT4h_A

Στο Ave Maria, σε αντίθεση με πολλούς πιανίστες, η Tryon παίζει το έργο όπως το τραγουδάει ένας τραγουδιστής στο ρυθμό και τις αναπνοές, κάτι λογικό αν σκεφτούμε το αυτονόητο: αρχικά γράφτηκε για την ανθρώπινη φωνή.

Ακούστε τη επίσης να ερμηνεύει Jeux d’eau του Ravel. Αριστούργημα!

Μετά τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Tryon εκπαιδεύτηκε στο Παρίσι με τον Jacques Février, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ravel, ως εκ τούτου και η μαθήτρια απέκτησε βαθειά γνώση σχετική με την ερμηνεία των έργων του Ravel από τον πιανίστα – δάσκαλο της. Η Tryon λέει ότι ο Février “είχε σαφή τρόπο για να διδάξει το πώς πρέπει να ερμηνευθεί το ραβελικό ρεπερτόριο. Ήταν αρκετά αυστηρός σε θέματα ρυθμού και εκφραστικής διάθεσης ο Ραβέλ. Οι πιανιστες σύμφωνα με τον Ραβέλ, παίζουν δήθεν εκφραστικά αλλά το δήθεν έρχεται από αντιγραφή μιας ρουτίνας. Ο Ραβέλ ήθελε να πετύχουν την ακρίβεια ενός ωρολογοποιού. Ο Février γνώριζε προσωπικά τον Ravel, φυσικά, είχε παίξει τη μουσική του σε αυτόν και μιλούσε γι’ αυτά τα θέματα με εντυπωσιακή πληρότητα». Η Tryon εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα βιβλία με τα μαρκαρίσματα του Février.

Θα σας προτείνω ομως και την ηχογράφηση (1996) του Scherzo No.4 του Chopin από έναν δίσκο της CBC του 1996 Οι κριτικοί το χαρακτήρισαν «από τις καλύτερες ηχογραφήσεις Chopin» στα κριτικά τους σημειώματα, συμφωνώντας στο ότι η Tryon θύμιζε τον σπουδαίο Leopold Godowsky.