Κλιμάκωση των όπλων και των λέξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μετά από μια εβδομάδα διπλωματίας με υψηλά διακυβεύματα, που περιελάμβανε στάσεις στην Ουάσινγκτον, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην Οτάβα και στο Λούμπλιν της Πολωνίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέστρεψε στην πατρίδα του εν μέσω νέων συγκρούσεων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με το Κίεβο να εξαπολύει σειρά πυραυλικών επιθέσεων κατά της Σεβαστούπολης. Η πρώτη είχε στόχο το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπου συνεδρίαζαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού ναυτικού, και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. Προηγουμένως η Ουκρανία είχε πλήξει ρωσικό υποβρύχιο και έναν διάδρομο προσγείωσης στη Σεβαστούπολη, στρατηγικό κόμβο για το ρωσικό ναυτικό και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της στη χερσόνησο τον τελευταίο μήνα, με στόχο να υποβαθμίσει τα αμυντικά συστήματα της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένων των πολυδιαφημισμένων συστημάτων S-400 – και να υπονομεύσει το ρωσικό ηθικό.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκότωσαν δύο άτομα και τραυμάτισαν αρκετά. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού και σε άλλα σημεία της νότιας Ουκρανίας.