Home Προσωπα Ραντεβού μετά τα 60; Μια αμερικανική εκπομπή που επιχειρεί με δυσκολία να ταράξει τα νερά

Ραντεβού μετά τα 60; Μια αμερικανική εκπομπή που επιχειρεί με δυσκολία να ταράξει τα νερά

by bot

Ραντεβού μετά τα 60; Μια αμερικανική εκπομπή που επιχειρεί με δυσκολία να ταράξει τα νερά…

Ο 72χρονος Τζέρι Τέρνερ – κεντρική φωτογραφία – είναι ο πρωταγωνιστής ριάλιτι σόου με τίτλο «”The Golden Bachelor”που προβάλλεται στο αμερικανικό δίκτυο ABC

Μόλις ξεπεράσετε τα φτηνά αστεία σχετικά με τις φαρμακευτικές διαφημίσεις και τα δείπνα των πρώτων ημερών, το “The Golden Bachelor” έχει τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγμα κατά του ηλικιακού ρατσισμού σε μια βιομηχανία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που δεν κάτι τίποτ’ άλλο από το να ασχολείται με αυτόν. Παρακολουθώντας – γράφει ο   – την πρεμιέρα της εκπομπής, όμως, αποκαλύπτεται μια εκπομπή που απλώς αναπαράγει την καθιερωμένη και πολύ γνωστή συνταγή  που αυτή τη φορά υπάρχουν άτομα με γκρίζα και λευκά μαλλιά, ουσιαστικά χαραμίζοντας τη μάλλον χρυσή ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα του ηλικιακού ρατσισμού.

Η σειρά του διαγωνισμού γνωριμιών ξεκινά με τη δημιουργία ενός τυπικού συναισθηματικού  υπόβαθρου. Ο 72χρονος Gerry Turner συζητά τα 43 χρόνια γάμου του με την αγαπημένη του από το γυμνάσιο, η οποία αρρώστησε και πέθανε το 2017. Το “Fire and Rain” του James Taylor παίζει αθόρυβα στο παρασκήνιο, μια υπενθύμιση του πόσο επιδέξια χειριστική είναι όλη αυτή η σειρά.

Η μαμά του πρώην παρουσιαστή του “The Bachelor” Matt James, Patty

Μετά από αυτό, το “The Golden Bachelor” ουσιαστικά γίνεται απλά “The Bachelor” με ένα επιπλέον επίθετο, καθώς οι 22 γυναίκες που διεκδικούν την προσοχή του Turner – ηλικίας 60 έως 75 ετών, μεταξύ των οποίων και η μαμά του πρώην του “The Bachelor” Matt James, Patty – υπηρετούν τα εξωστρεφή πρότυπα της νεότερης συνομοταξίας που συνήθως συμμετέχει στο σόου. Σκηνοθετούν δραματικές (και ενίοτε απλά ανόητες) εισόδους, προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν εντύπωση και συζητούν για τα “ταξίδια” τους…..

Παρόλα αυτά, πέρα από τα δημογραφικά στοιχεία και μια εβδομηντάχρονη “σταρ”, δεν υπάρχουν πολλά που να διαχωρίζουν το “Golden Bachelor” από το γνωστό σόου που ακολουθεί, το “Bachelor in Paradise”, το οποίο περιλαμβάνει μια συζήτηση για το πιπίλισμα των δαχτύλων των ποδιών και τρία ολόκληρα λεπτά αφιερωμένα στο “This season on” tease.

“Ποιος θα βρει την αγάπη; Και ποιος θα φύγει από εδώ συντετριμμένος και μόνος;”, ρωτάει στο τελευταίο ο παρουσιαστής Jesse Palmer, που εκτελεί διπλό καθήκον.

An το “The Golden Bachelor” θα καταλήξει να είναι απλώς μια παροδική καινοτομία – μία από τις λίγες νέες εκπομπές που προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό σε μια φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν που εξαντλήθηκε από την απεργία των συγγραφέων – μένει να το δούμε. Αλλά στο πλαίσιο όλων των προηγούμενων εκπομπών αυτού του είδους δεν φαίνεται να μπορεί να ξεχωρίσει πραγματικά.

Το dating μεταξύ Αμερικανών μεγαλύτερης ηλικίας, γράφει η Κάθριν Πίρσον στους New York Times,/καθημερινη διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά την πρεμιέρα του «The Golden Bachelor», ενός ριάλιτι σόου που ακολουθεί τον Τζέρι Τέρνερ, έναν 72χρονο, στην προσπάθειά του να βρει σύντροφο. Ολες οι συμμετέχουσες είναι ελεύθερες, ηλικίας 60 ετών και άνω. 

Οταν η 65χρονη Τζάνετ Χα ξεκίνησε για πρώτη φορά να ψάχνει για ερωτική συντροφιά στο Ιντερνετ, τον περασμένο Φεβρουάριο, της φάνηκε «σύνθετο και παράξενο». Η πρώην σύντροφος του 20χρονου γιου της τη βοήθησε να φτιάξει ένα προφίλ στη δημοφιλή εφαρμογή «Bumble», όμως σύντομα αντιλήφθηκε με απογοήτευση πως οι περισσότεροι άντρες που συναντούσε εκεί ενδιαφέρονταν κυρίως για κάτι επιφανειακό και σύντομο.

«Στην περιγραφή μου είχα επιλέξει την απάντηση “κάτι χαλαρό”, γιατί σκεφτόμουν πως δεν ψάχνω για μια σχέση, όμως σύντομα κατάλαβα ότι αυτό ερμηνεύεται διαφορετικά σε μια πλατφόρμα τέτοιου είδους», λέει γελώντας. Σύντομα έμαθε να πλοηγείται στα αχαρτογράφητα νερά, όμως ακόμη δεν ήταν σίγουρη τι ακριβώς ήταν εκείνο που έψαχνε. Ο σχεδόν 30ετής γάμος της είχε λήξει με διαζύγιο και τα παιδιά της ήταν πλέον ενήλικα. «Δεν ήθελα να πρέπει πάλι να προσέχω κάποιον», εξήγησε η κυρία Χα, δασκάλα από τη Μινεσότα, που σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Τα ραντεβού (το dating) μεταξύ Αμερικανών μεγαλύτερης ηλικίας απέκτησαν νέα διάσταση ύστερα από την πρεμιέρα του «The Golden Bachelor», ενός ριάλιτι σόου που ακολουθεί τον Τζέρι Τέρνερ, έναν 72χρονο, στην προσπάθειά του να βρει μια σύντροφο. Ολες οι συμμετέχουσες είναι ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρίς σύζυγο.

Αν και ένα ριάλιτι προφανώς δεν πρόκειται να απεικονίσει πραγματικές εμπειρίες, είναι γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν την αγάπη – και οι ιστορίες τους συνήθως δεν παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα. Τα ραντεβού μεταξύ μεγαλύτερων σε ηλικία μπορούν, φυσικά, να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με αυτά των νεότερων –απότομη διακοπή στην επικοινωνία, αλλαγές στη συμπεριφορά–, όμως πολλοί δηλώνουν πως το dating μπορεί να είναι απείρως καλύτερο σε μια ηλικία που πλέον οι άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν πράγματα για τους εαυτούς τους.

Η Σίντι Ο, επαγγελματίας κλινική ψυχολόγος στο Λος Αντζελες, δηλώνει εντυπωσιασμένη από το πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία για τους μεγαλύτερους πελάτες της, διότι εκείνοι έχουν πολύ πιο συγκροτημένη αίσθηση του εαυτού τους. «Εχουν αποδεχθεί ποιοι είναι και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ανυπόκριτα», επισημαίνει.

Αν και η πρώτη γεύση της κυρίας Χα με τις εφαρμογές γνωριμιών δεν ήταν η καλύτερη, ύστερα από τέσσερις μήνες «ταίριαξε» με τον Μάικ Εκερ, 64 ετών, έναν διαζευγμένο ηλεκτρολόγο από το Ουισκόνσιν. «Εάν τον είχα γνωρίσει ως 20χρονη δεν νομίζω πως θα είχα νιώσει έλξη και νομίζω ούτε κι εκείνος θα είχε νιώσει κάτι», λέει η κυρία Χα, που περιγράφει τον εαυτό της ως «παιδί της πόλης» και τον εδώ και μήνες σύντροφό της ως «επαρχιωτόπαιδο». Η καλή τους επικοινωνία, ωστόσο, ξεδιπλώθηκε εύκολα και αυθόρμητα.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας 57 έως 85 είναι εργένης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπολογίζεται πως το 14% αυτών είναι σε μια κατάσταση στην οποία «βγαίνουν με κάποιον».

Στο τρίτο τους ραντεβού, η κυρία Χα οδήγησε τρεις ώρες από το σπίτι της προκειμένου να περάσουν μαζί το Σαββατοκύριακο. Εκτοτε έχουν περάσει όλα τα Σαββατοκύριακα μαζί, παίζοντας παιχνίδια, μαγειρεύοντας και κάνοντας «απίστευτο σεξ», του οποίου το μυστικό συστατικό είναι, σύμφωνα με την ίδια, η καλή επικοινωνία. «Συζητάμε ανοιχτά για τα πάντα με έναν τρόπο που δεν είχα ξαναζήσει στο παρελθόν», σημειώνει. «Οταν ήμουν νεότερη φοβόμουν να δείξω σε μια σχέση ποια πραγματικά είμαι, γιατί φοβόμουν μη φύγει ο σύντροφός μου. Πλέον, δεν τα έχω όλα αυτά».

«Αλλαξε η ζωή μου»
Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας 57 έως 85 είναι εργένης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπολογίζεται πως το 14% αυτών είναι σε μια κατάσταση στην οποία «βγαίνουν με κάποιον».

Ο Ντέιβιντ, 61 ετών, δήλωσε πως άρχισε «να ζει ξανά» όταν ξεκίνησε να βγαίνει με γυναίκες αφότου ο 25ετής γάμος του κατέληξε σε διαζύγιο. Οπως υπογραμμίζει, «η μοναξιά που νιώθει κανείς μέσα σε έναν ψυχρό γάμο είναι χειρότερη απ’ όταν είναι πραγματικά μόνος». Πλέον, αλλάζει συχνά συντρόφους και πειραματίζεται με τις μη μονογαμικές σχέσεις, κάτι που αισθάνεται πως είχε χάσει όλες αυτές τις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του γάμου του, στον οποίο το σεξ απουσίαζε σχεδόν τελείως, είχε νιώσει αυτή την πλευρά του εαυτού του να καταπιέζεται, όμως ποτέ δεν είχε βρει το θάρρος να την εξερευνήσει. «Η αυτοπεποίθηση που νιώθω τώρα είναι το σημαντικότερο εφόδιο που έχουν οι μεσήλικες στο φλερτ», εξηγεί, ενώ ζητάει να αναφερθεί μόνο με το μικρό του όνομα για λόγους σεβασμού προς την πρώην σύζυγό του.

Φυσικά, τα ραντεβού μετά τα 60 δεν είναι πάντα ρόδινα. Πολλοί αναφέρουν πόσο ενοχλήθηκαν όταν βγήκαν με ανθρώπους με τοξικές συμπεριφορές, τις οποίες είχαν διατηρήσει παρά τις δεκαετίες που είχαν ζήσει, ή άτομα που έλεγαν παθολογικά πολλά ψέματα ή είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Ομως, για την κυρία Χα και τον κύριο Εκερ, το να ανοίγονται τόσο φυσικά ο ένας στον άλλον σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, είναι πηγή μεγάλης ευτυχίας. Τώρα σχεδιάζουν το επόμενο βήμα της κοινής τους ζωής, σκεπτόμενοι πώς θέλουν να είναι ως συνταξιούχοι. «Από το πρώτο μήνυμα που μου έστειλε», λέει ο κύριος Εκερ, «ένιωσα πως αυτό που συμβαίνει εκπορεύεται από κάτι ανώτερο από εμάς, έξω από τον έλεγχό μας».

You may also like

artpointview.gr @ 2024