Ένα συγκινητικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στη Λαμπεντούζα για 368 μετανάστες που χάθηκαν στη θάλασσα πριν από ακριβώς μια δεκαετία, όταν το πλοίο τους έπιασε φωτιά.

Η ακτοφυλακή της Λαμπεντούζα διοργάνωσε ειδικό ταξίδι στον τόπο της καταστροφής για τους συγγενείς και τους επιζώντες. Οι κόρνες και οι σειρήνες από τα σκάφη της ηχούσαν στη μνήμη των θυμάτων.

Η ημέρα ξεκίνησε με μια επίσημη αγρυπνία με κεριά στις 03:00 για να σηματοδοτήσει την ακριβή ώρα που το πλοίο, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 500 μετανάστες, άρχισε να βυθίζεται.

“Οι σοροί των φίλων μας δεν έτυχαν ποτέ κανονικής ταφής- οι οικογένειές τους βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση πένθους, μη μπορώντας να πραγματοποιήσουν τις συνήθεις τελετές κηδείας”, δήλωσε στο BBC ο Ερυθραίος Solomon Assefa, ένας από τους 150 επιζώντες.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό το προσκύνημα στη Λαμπεντούζα κάθε χρόνο, προσφέροντας προσευχές”. Ο Amanuel Mekonnen δήλωσε ότι έκανε το ταξίδι για να προσπαθήσει να βρει λίγη γαλήνη θυμούμενος τον αδελφό του, την κουνιάδα του και την ανιψιά του που χάθηκαν στο δυστύχημα.

Ιταλοί που είχαν βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και φοιτητές ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο δακρύβρεχτο μνημόσυνο.

Με πληροφορίες από το BBC