ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ «Η αναζήτηση του τέλειου γαλάζιου /Κύκλος τεσσάρων εκπομπών στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο τελευταίος δίσκος του συνθέτη & ιατρού Θανάση Δρίτσα και η σχέση Μουσικής & Υγείας στον «Κριτικό Λόγο»  12,13,19,20.10.23, 18:00

Το τελευταίο CD του συνθέτη και ιατρού καρδιολόγου Θανάση Δρίτσα με γενικό τίτλο «Η αναζήτηση του τέλειου γαλάζιου» θα παρουσιάσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε ένα κύκλο τεσσάρων εκπομπών (Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 -10-23). Το cd, το οποίο κυκλοφόρησε το 2021, περιλαμβάνει έργα για πιάνο και δύο έγχορδα μαζί με αποσπάσματα από παλαιότερες εργασίες του. Ο δίσκος αυτός καθώς και το βιβλίο του Θανάση Δρίτσα «Πανδημιολόγιον Homo Novus Epidemicus» (εκδόσεις Παπαζήση, 2021) καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα Πόνου που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Οκτωβρίου ( εφέτος Δευτέρα 16 Οκτωβρίου) είναι επίσης οι αφορμές για μια πολύ ενδιαφέρουσα εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μαζί του.

Παράλληλα με τις σπουδές του στην ιατρική σπούδασε σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Εχει κυκλοφορήσει αρκετά CD, κυρίως με έργα για σόλο πιάνο και μουσική δωματίου αλλά και κάποια με κύκλους τραγουδιών. Είναι πρωτοπόρος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine). Για την δραστηριότητα του αυτή έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκό βραβείο το 2013 αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών το 2019.

Ο Θανάσης Δρίτσας σπούδασε ιατρική στο ΕΚΠΑ και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας. Είναι μέλος ελληνικών και ευρωπαϊκών ενώσεων καρδιολόγων και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες επί της ειδικότητας του.

Σε αυτές τις τέσσερις εκπομπές ο Θανάσης Δρίτσας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Πανδημιολόγιον Homo Novus Epidemicus» και συνομιλεί με τον Θάνο Μαντζάνα για την φύση και τις πηγές έμπνευσης της μουσικής του αλλά και για την πανδημία, την κλιματολογική και την περιβαλλοντική κρίση, την αρχαία ελληνική τραγωδία, τις ανθρωπιστικές αξίες που διατύπωσε πρώτος ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και την επείγουσα ανάγκη επιστροφής σε αυτές σε μιαν εποχή κυριαρχίας της εικόνας, της επιφάνειας και της ύλης σε βάρος της ουσίας και του πνεύματος. Μιλά για την σχέση της μουσικής με το σώμα, την ψυχή, τον πόνο, την υγεία και τελικά την ίδια την ζωή.

Ενας κύκλος τεσσάρων εκπομπών που θα δώσει την ευκαιρία στους ακροατές και τις ακροάτριες του Τρίτου Προγράμματος να γνωρίσουν καλύτερα μια σημαίνουσα συνθετική, πνευματική και επιστημονική προσωπικότητα αλλά και να κατανοήσουν γιατί η σημασία και η αξία της μουσικής υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή αισθητική τέρψη.

Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στις 18:00

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 * 95,6