Εντυπωσιακή η ανατροπή των αποτελεσμάτων στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ηχηρό μήνυμα προς τη ΝΔ

Η ΝΔ να κέρδισε μία ακόμη περιφέρεια, την Πελοπόννησο, φτάνοντας στις επτά, ωστόσο έχασε πέντε: τις τέσσερις από «γαλάζιους αντάρτες» (σε Ιόνια νησιά, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Βόρειο Αιγαίο) και μία από τον Δ. Κουρέτα στη Θεσσαλία, τον οποίο στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ Ωστόσο η πλέον ηχηρή και με πολύ σοβαρά πολιτικά μηνύματα ανατροπή σημειώθηκε στο Δήμο Αθηναίων Ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε από τον κ.καθηγητή Χάρη Δούκα, γύρω από τον οποίον συσπειρώθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Επίσης, η ΝΔ έχασε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο Στέλιος Αγγελούδης – εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος, αλλά εμμέσως διέθετε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ –  κέρδισε με διαφορά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος μετά την πρώτη ήττα του την περασμένη Κυριακή είχε μιλήσει για…συμφέροντα των Αθηνών.

Το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές -που πάντως δεν ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούς- καθόρισαν μια σειρά από παράγοντες, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λάθη του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα (Μεγάλος Περίπατος, τηλεμαχία κ.λπ.).

Επίσης, φαίνεται πως δεν πήγαν στις κάλπες ψηφοφόροι της ΝΔ που είχαν επιλέξει τον Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής στον α’ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών.

Οι πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στοίχισαν τελικά στον Κώστα Αγοραστό, και φυσικά οι «γαλάζιοι εμφύλιοι» δεν ενίσχυσαν τις προσπάθειες των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα η πίεση που ασκήθηκε από κυβερνητικά στελέχη προς τους πολίτες, συνδυάζοντας τυχόν αρνητική ψήφο προς τον εκλεκτό της ΝΔ με …καθυστέρηση στην απορρόφηση αποζημιώσεων και κονδυλίων, ένα είδος οίησης τελικά, κατέδειξε ότι το εκλογικό σώμα δεν εκβιάζεται.
«Λάβαμε το μήνυμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην αντίπερα όχθη, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για μήνυμα σύμπραξης προοδευτικών δυνάμεων. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα του εξ ου και προκαλεί εντύπωση η δήλωση Κασσελάκη περί πρώτης μεγάλης ρωγμής στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι η μεγάλη αποχή του δεύτερου γύρου, με δεδομένο ότι από τον πρώτο γύρο είχαν κριθεί πολλές εκλογικές μάχες σε επίπεδο δήμων, κόστισε στους υποψηφίους της ΝΔ. Δύο τρανταχτά παραδείγματα είναι ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο μεν Κώστας Μπακογιάννης δεν ευνοήθηκε διόλου από το γεγονός ότι στην κάλπη δεν υπήρχε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αποτέλεσμα παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ να μην σηκωθούν από τον καναπέ.

Στη Θεσσαλία από την άλλη, το γεγονός ότι οι δημαρχιακές μάχες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή επενέργησαν σημαντικά στην αποχή του δεύτερου γύρου, πέρα από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχε η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα έναντι του Κώστα Αγοραστού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που εξηγούν τις ήττες που υπέστησαν οι υποψήφιοι που στηρίζονταν από τη ΝΔ κατά τόπους.

Μητσοτάκης: Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 είπε πως σήμερα «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ», ωστόσο τόνισε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, σημείωσε ότι «στο πολιτικό πρόταγμα, για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

Μπακογιάννης: Δική μου η ευθύνη για το αποτέλεσμα

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με βάση τα οποία έχασε τον δήμο της Αθήνας. «Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες της Αθήνας που του έδωσαν την ευκαιρία να τους υπηρετήσει, και τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι δική του ευθύνη.

Τα νούμερα στην περίπτωση του κ. Μπακογιάννη εξηγούν και κάτι ακόμα: από τις 57.800 ψήφους του πρώτου γύρου, έλαβε περίπου 50.000. Με άλλα λόγια, είχε 8.000 λιγότερες ψήφους, προφανώς από ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ υπέρ του κ. Δούκα συνασπίστηκαν όλα τα υπόλοιπα στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να πάρει 64.000 ψήφους από τις ούτε 20.000 που είχε την προηγούμενη Κυριακή.