Απόψεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ποιο ρόλο θέλουν οι πολίτες των ΗΠΑ να διαδραματίσει η Ουάσινγκτον στην παγκόσμια σκηνή; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει μια νέα έρευνα του Eurasia Group Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού δημόσιας εκπαίδευσης που ιδρύθηκε από τον Ian Bremmer και είναι ανεξάρτητος από το Eurasia Group, τη μητρική μας εταιρεία.

Η έκθεση έχει τίτλο: “Views of US Foreign Policy in a Fragmented World” (Απόψεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε έναν κατακερματισμένο κόσμο) και συντάχθηκε από τους Mark Hannah, Lucas Robinson και Zuri Linetsky. Το Ίδρυμα διεξήγαγε έρευνα σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 Αμερικανών σε ηλικία ψήφου για τις απόψεις τους σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα:

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι οι ερωτηθέντες που αυτοπροσδιορίζονται ως Ανεξάρτητοι στις περισσότερες ερωτήσεις εξωτερικής πολιτικής της έρευνας συμφωνούν συχνότερα με τους Ρεπουμπλικανούς παρά με τους Δημοκρατικούς.

Οι Αμερικανοί  πλειοψηφικά ενέκριναν την αντίδραση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας –  43% έναντι 26%. Περίπου το ένα τρίτο έχει ουδέτερη γνώμη. Όμως, σχεδόν διπλάσιοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την αντίδραση της Αμερικής στον πόλεμο σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Ανεξάρτητους.

Το 58% των ερωτηθέντων συνολικά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ασκήσουν πίεση προκειμένου να διευθετηθεί το Ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων, ωστόσο είναι οι Δημοκρατικοί αυτοί που αφουγκράζονται τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τους Ρεπουμπλικανούς ή τους Ανεξάρτητους –  84% έναντι 64% και 62%.

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Ανεξάρτητοι είναι περίπου διπλάσιοι από τους Δημοκρατικούς στο θέμα της αντιπαράθεσης με την Κίνα και στο ενδεχόμενο ενός πιθανού πολέμου – 37% και 33% έναντι 18%.

Οι Ρεπουμπλικανοί (33%-23%) και οι Ανεξάρτητοι (37%-32%) εμφανίζονται πιο πρόθυμοι σε πιθανή μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ σε οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ. Οι Δημοκρατικοί (37%-9%) είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να θέλουν να την αυξήσουν.

Υπάρχουν δύο σημαντικές ερωτήσεις στις οποίες οι Ανεξάρτητοι ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με τους Δημοκρατικούς.

Διπλάσιος αριθμός Ανεξάρτητων και Δημοκρατικών υποστηρίζουν τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας παρά την αύξησή του. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι ισομερώς μοιρασμένοι.

Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Ανεξάρτητοι φαίνεται να συναινούν σε περίπτωση επέμβασης των ΗΠΑ αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί  είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους Δημοκρατικούς ή τους Ανεξάρτητους να “υποστηρίξουν σθεναρά” μια στρατιωτική επιχείρηση – 40%

Η έρευνα εδώ