ΣΥΡΙΖΑ: Μία ακόμη δοκιμασία για Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί σήμερα – μέσω τηλεδιάσκεψης – αντιμέτωπος με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συνεδριάζει, επισήμως τουλάχιστον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά που ανεπισήμως θα θέσει γενικότερα θέματα ως προς τον προγραμματισμό και την πορεία της Προοδευτικής Συμμαχίας. Εν ολίγοις ο κ. Κασσελάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει την εσωτερική αντιπολίτευση που αντιδρά απέναντι στο στυλ εξουσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Η 42μελής Πολιτική Γραμματεία είναι το ανώτερο πολιτικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ένα αμιγώς κομματικό όργανο δηλαδή, εκλεγμένο από την Κεντρική Επιτροπή, με τους συσχετισμούς σχεδόν μοιρασμένους στη μέση – και πάντως η ηγεσία φαίνεται να μην έχει την πλειοψηφία.

Είναι με ερωτηματικό αν θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση ή αν δεδομένου του εκρηκτικού κλίματος, θα υπάρξει κόντρα μεταξύ των «σκληρών» πυρήνων των δύο πλευρών. Από τη μία είναι Φίλης, Σκουρλέτης, Λάμπρου, Καββαδία, Τσακαλώτος, Ξανθός, Καλαμαρά, κ.ά. ενώ πιθανότατα θα τοποθετηθούν και τα στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου (πχ. Ηλιόπουλος, Χαρίτσης) που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τα εσωκομματικά αναμένοντας την συζήτηση στα όργανα.

Από την άλλη είναι οι Παππάς, Πολάκης, Τζάκρη, Δούρου, Σκορίνης, κ.ά. Υπάρχουν επίσης πρόσωπα που έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «γεφυροποιού» όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ενδεχομένως και οΚώστας Ζαχαριάδης, αλλά και πρόσωπα μετριοπαθή που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Είναι με ερωτηματικό αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα προτείνει ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ή θα παραπέμψει το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή (που εκ των πραγμάτων, λόγω του ταξιδιού στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο). Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια, μέχρι και διεξαγωγή του μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο φαίνεται να έχει κυριαρχήσει η σκέψη υπέρ του ερχόμενου Φεβρουαρίου ή Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, τέτοια σενάρια απορρίπτονται και αναμένεται να τεθεί χρονικό όριο για την διεξαγωγή του συνεδρίου, αν όχι τα τέλη Νοεμβρίου όπως έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον τα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο.

πηγη