Ο Νετανιάχου θέλει να ρίξει την ευθύνη για την αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών στο στρατό.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν άμεσα στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επιτείνονται. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, που επικαλείται «αμυντικές πηγές»,  ο Νετανιάχου επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη για την αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών στο στρατό: σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο διορισμός – μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου – νέου εκπροσώπου στο γραφείο του για να επικοινωνεί με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές.  “Ο Νετανιάχου συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού, υποστηρίζοντας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν φταίει ο ίδιος και ότι δεν πήρε τις πληροφορίες”. Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, “είναι σαφές τι κάνει ο Νετανιάχου: Έχω ήδη ακούσει για τον διασυρμό αξιωματικών από έναν στρατιωτικό ανταποκριτή. Είναι ντροπιαστικό”.


Αρκετές πηγές χαρακτήρισαν τον διορισμό ασυνήθιστο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, καθώς ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του επιτελείου των IDF συνήθως διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές. “Για να καταλάβετε”, δήλωσε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας, “ο αρχηγός του επιτελείου δεν έχει συναντήσει ούτε έναν ανταποκριτή. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δει αρκετούς από αυτούς δύο φορές”.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν επανειλημμένως ότι η διαμάχη για τη δικαστική μεταρρύθμιση αποδυναμώνει το Ισραήλ, κάτι που οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα εκμεταλλευτούν και θα επιτεθούν στη χώρα. Ο Νετανιάχου όμως δεν άκουγε: Το μόνο που ήθελε ήταν να βρει έναν τρόπο να τερματιστούν οι νομικές διαδικασίες όπου ήταν υπόδικος για διαφθορά. Εάν ο Νετανιάχου καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης. […] Στον σκοπό αυτό ο Νετανιάχου θυσίασε τα πάντα: την ενότητα της χώρας, την οικονομία, ακόμη και την ασφάλεια», γράφει το Spiegel, καταλήγοντας δε πως, καθώς φαίνεται, ο Νετανιάχου «έχει ήδη χάσει τον πρώτο πόλεμο, αυτόν στο εσωτερικό της χώρας του».

Κλείσιμο

Μια άλλη αμυντική πηγή που επικαλείται η Haaretz είπε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη κίνηση, δεδομένου ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει την επίθεση, ενώ ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση. “Κάνει λάθος που πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει την απόδοση ευθυνών αφού ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη πει ότι φέρουν ευθύνη”, δήλωσε η πηγή. “Ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει ότι και ο ίδιος είναι υπεύθυνος”.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η σύζυγός του, Σάρα, του είχε πει να συγκεντρώσει όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις και τα απόρρητα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και τις συζητήσεις για θέματα άμυνας. Επίσης, φέρεται να του είπε να συγκεντρώσει όλα τα αποσπάσματα δηλώσεων από πρώην και νυν ανώτερους αξιωματούχους του τομέαν της άμυνας στα οποία αποτυπώνονται εσφαλμένες εκτιμήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς.