Όταν η Μαρία Κάλλας έκανε διακοπές με την Τίνα Λιβανού, την πρώτη γυναίκα του Αριστοτέλη Ωνάση

Η Μαρία Κάλλας και η Τίνα Λιβανού σε σπάνιες φωτογραφίες τη περίοδο που έκαναν μαζί διακοπές και στη μέση ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Το παρασκήνιο της συνάντηση τους που έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής.

Δύο γυναίκες, με εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και αστική τάξη, έμελλε να συνδέσουν το όνομα τους με τον Αριστοτέλη Ωνάση να πληγωθούν και να έχουν τραγικό τέλος πολύ νωρίς.

Τίνα Λιβανού, Μαρία Κάλλας δύο ονόματα που τα έχουμε απόλυτα συνδεδεμένα με τον Έλληνα «Αρίστο» που κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει εκατομμυριούχος κατακτώντας τον κόσμο. Τον αγάπησαν, εκείνος «πρόδωσε» και τις δύο και η μοίρα που τις συνέδεσε επιφύλασσε το πιο τραγικό παιχνίδι.

Τίνα Λιβανού: Μεγάλωσε σαν πριγκίπισσα, τη διεκδίκησαν δύο ισχυροί άνδρες
Η Τίνα Λιβανού γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1929 στο Λονδίνο και ήταν η μικρότερη κόρη του Σταύρου και της Αριέττας Λιβανού. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, φοίτησε στο μοναστήρι Villa Maria στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια σε οικοτροφείο στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, ενώ απολάμβανε τις διακοπές της σε πολυτελή θέρετρα εκείνης της εποχής. Όσο για τον κύκλο της, συναναστρεφόταν με μέλη βασιλικών οικογενειών, μεγιστάνες, πολιτικούς και εξέχουσες προσωπικότητες. Και μπορεί να μην κυλούσε βασιλικό αίμα στις φλέβες της, ωστόσο είχε μεγαλώσει κυριολεκτικά ως πριγκίπισσα.


Η Τίνα Λιβανού
Η εξωτερική της εμφάνιση ήταν εντυπωσιακή και δεν περνούσε απαρατήρητη: κατάξανθα μαλλιά, λεπτή σιλουέτα και μάτια σπινθηροβόλα έγινε το «μήλο της έριδος» από την ηλικία των 14 ετών μόλις για δύο πανίσχυρους άνδρες: τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο δεύτερος θα την πολιορκήσει για περίπου τρία χρόνια και τελικά θα παντρευτούν το 1946 στη Νέα Υόρκη. Ο γάμος τους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά events της χρονιάς και η λίστα των προσκεκλημένων έχει τα πιο δυνατά και σημαντικά ονόματα της παγκόσμια σκηνής. Εκείνη είναι μόλις 17 ετών και ο Ωνάσης έχει πατήσει τα 40.

Τα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής τους θα περάσουν πολύ όμορφα, με ευχάριστες προσωπικές στιγμές, πανάκριβα δώρα και πολυτελή ταξίδια ανά τον κόσμο. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί με την απόκτηση δύο παιδιών: του Αλέξανδρου και της Χριστίνας.


Αριστοτέλης Ωνάσης- Τίνα Λιβανού
Καθώς τα χρόνια κυλούν η σχέση της Τίνας Λιβανού με τον Αριστοτέλη Ωνάση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το αγαπημένο ζευγάρι που κοσμεί εξώφυλλα περιοδικών και ανοίγει την πλούσια έπαυλή του, φιλοξενώντας εκλεκτούς καλεσμένους, είναι η βιτρίνα ενός γάμου που κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Εκείνος ως λάτρης του ωραίου φύλλου δεν διστάζει να συνάπτει εξωσυζυγικές σχέσεις με νεαρές γυναίκες και εκείνη να τον πληρώνει ακριβώς με το ίδιο νόμισμα. Όταν ο Ωνάσης θα μάθει για τη σχέση της γυναίκας του με τον εκατομμυριούχο Βραζιλιάνο Reinaldo Herrera θα βγει εκτός εαυτού.

Το καλοκαίρι του 1959, μια κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» γίνεται η αφορμή να διαταραχτούν οι ήδη εύθραυστες σχέσεις του ζευγαριού. Είναι η περίοδος που η Μαρία Κάλλας θα κάνει διακοπές με το ζευγάρι παρέα με τον σύζυγο της και ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα την ερωτευτεί παράφορα.

Το 1960 θα βρει την Τίνα Λιβανού διαζευγμένη κι έναν χρόνο αργότερα θα παντρευτεί τον Βρετανό John Spencer-Churchill, μαρκήσιο του Μπλάντφορντ και μετέπειτα 11ο δούκα του Μάρλμπορο. Το ζευγάρι θα μείνει μαζί 10 χρόνια, χωρίςνα κάνει οικογένεια, και θα χωρίσει χωρίς να μαθευτεί ποτέ ο λόγος του διαζυγίου.

Επόμενος γάμος για την Τίνα Λιβανού είναι ο Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδερφή της Ευγενία και έμεινε χήρος. Δύο χρόνια μετά το γάμο τους, το αεροπορικό ατύχημα του γιου της, Αλέξανδρου, που του στοίχησε τη ζωή, βυθίζει σε πένθος την ίδια και ένα χρόνο αργότερα «σβήνει» ξαφνικά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Μαρία Κάλλας: Η αιώνια ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση
Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1924 στη Νέα Υόρκη από γονείς Έλληνες μετανάστες η Μαρία Κάλλας εκδήλωσε από μικρή το ενδιαφέρον της για τη μουσική, ωστόσο η σχέση με τη μητέρα της επηρέαζε τον ψυχισμό της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η μητέρα της ήθελε να κάνει αγόρι κι όταν γεννήθηκε η Μαρία έκανε μέρες να τη δει. Η σχέση τους άρχισε να γίνεται χειρότερη όταν πήγαν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time, η Κάλλας είχε κατηγορήσει δημοσίως τη μητέρα της ότι την εξανάγκαζε να τραγουδάει, γεγονός που οδήγησε στη σταδιακή καταστροφή της παιδικής της ηλικίας:

Θα μαθητεύσει δίπλα στη Τριβέλλας, η οποία θα αναγνωρίσει πως η Μαρία είναι μια δραματική υψίφωνος και με πολλή μελέτη θα καταφέρει να ξεχωρίσει ήδη τόσο στη σχολή της όσο και σε έργα που έφταναν σιγά- σιγά στα χέρια της.


Η Μαρία Κάλλας με τον σύζυγο της
Έχοντας φτιάξει το βιογραφικό της θα επιστρέψει πίσω στην Αμερική όπου επανασυνδέεται με τον πατέρα της και κυνηγάει το όνειρο της, ενώ το 1947 σε ηλικία μόλις 23 ετών πηγαίνει στη Βερόνα -εκεί θα γνωρίσει τον Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, έναν αρκετά μεγαλύτερό της πλούσιο και φιλόμουσο βιομήχανο με τον οποίον παντρεύεται δύο χρόνια αργότερα.

Η Μαρία Κάλλας θα μεγαλουργήσει: καταπιάνεται με σημαντικά έργα, εμφανίζεται μεταξύ άλλων στην Όπερα της Ρώμης, στη Σκάλα του Μιλάνου, στη Βασιλική όπερα του Λονδίνου, στην Όπερα του Παρισιού και φυσικά στην Επίδαυρο.

πηγη