Άννα Καραμάνου | 100 χρόνια Τουρκία: Από τον Οσμάν, στον Κεμάλ και Ερντογάν. Εθνικισμός, Ευρωπαϊσμός, Εκκοσμίκευση, Φεμινισμός και Πολιτικό Ισλάμ

30 Οκτωβρίου 2023, Δευτέρα, 18:00-19:30, η τρίτη κατά σειράν διάλεξη με αφορμή το βιβλίο της Αννας Καραμάνου στο ‘Ιδρυμα Θεοχαράκη 

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, 29 Οκτωβρίου 2023, προσφέρεται για ένα ιστορικό και πολιτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε την ιστορία και την πολιτική της, τη θέση των γυναικών, τη θρησκεία και τον πολιτισμό της.Θα συζητήσουμε για την κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, για την ακμή και την παρακμή της, που προηγήθηκε της ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στις 29 Οκτωβρίου 2023. Θα ερευνήσουμε, επίσης, τις συνθήκες γένεσης του σύγχρονου πολιτικού Ισλάμ και της μακρόχρονης ηγεμονίας του υπό τον «αήττητο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τρεις διαλέξεις προσφέρουν μία ευσύνοπτη, απροκατάληπτη και κατά το δυνατόν αντικειμενική γνώση για την Τουρκία, καθώς και πολλή τροφή για κριτική σκέψη, περαιτέρω έρευνα και καθαρή ματιά στην ιστορία.

Άννα Καραμάνου

Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και MSc Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (ΕΚΠΑ). Συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου της για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με τίτλο, Η ειρηνική εξέγερση των Θηλυκών sapiens, 1821-2021, εκδ. Αρμός. Πρώην Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.