Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικοινωνίες, τηλεφωνία και ίντερνετ, αποκαθίστανται στην Γάζα, μετά από μια ακόμη νύχτα άγριων βομβαρδισμών αλλά και μαχών στο έδαφος. Η είσοδος Ισραηλινών αρμάτων από δύο σημεία στα βόρεια της λωρίδας επιβεβαιώθηκε καθώς και ότι η αποχώρηση τους δεν ήταν πλήρης, διατηρούνται προγεφυρώματα. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση ενός πολέμου που θα είναι σκληρός και ίσως κρατήσει πολλούς μήνες, δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας», ενώ οι εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών κάνουν λόγο για ένα νέο σχέδιο περικύκλωσης τη Χαμάς που θα απλωθεί στον χρόνο, ώστε να αφήσει περιθώριο στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν για δεύτερο 24ωρο εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τον πόλεμο να μπαίνει πλέον σε νέα φάση, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την 7η Οκτωβρίου.

Η διευρυμένη επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής εξελίσσεται, όσο περνούν οι ώρες, σε μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση – για την οποία οι ισραηλινοί προϊδεάζουν εδώ και τρεις εβδομάδες – με κύριο αντικείμενο την εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την απελευθέρωση των τουλάχιστον 229 ομήρων. Ολοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως η επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» θα διαφέρει πολύ από τον πόλεμο του 2014, καθώς προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να εισχωρήσει βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, με παράλληλες επιχειρήσεις στο έδαφος αλλά και κάτω από αυτό.

Το σχέδιο του ισραηλινού στρατού

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος του ισραηλινού στρατού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πόλη της Γάζας, είναι η κατάληψη της συνοικίας Μπέιτ Χανούν που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λωρίδας και εκτείνεται σχεδόν μέχρι τον φράχτη. Η συνοικία αυτή παραμένει το πιο «θερμό» μέτωπο, από όπου συχνά ακούγονται ριπές πολυβόλων και φορητού οπλισμού, ένδειξη ότι μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες ταξιαρχίες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στη δεύτερη φάση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς: «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»

Σύμφωνα με το IDF, κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν θέσεις αντιαρματικού οπλισμού, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και χώροι συγκέντρωσης ενόπλων, ενώ, παγιδευμένα κτίρια επλήγησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, μετά από κατάδειξη που πραγματοποίησαν τα άρματα μάχης.

Επέστρεψε στην εργασία του ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα που έχασε την οικογένειά του από επιδρομή

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εξειδικευμένες μονάδες του ισραηλινού μηχανικού μάχης έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις των τούνελ που βρίσκονται στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Το βράδυ του Σαββάτου το πυροβολικό έπληξε θέσεις λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από τον φράχτη προς την πλευρά του Ισραήλ, όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν μία από τις εξόδους των σηράγγων. Οι δυνάμεις των ισραηλινών έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, φτάνοντας μέχρι την Αλ Σιάφα, με κύριο στόχο τη δημιουργία νέων διαδρόμων για τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τις «χειρουργικές» ενέργειες στη Μπειτ Χανούν, ο ισραηλινός στρατός προχωρά και σε συνδυαστικές επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις θέσεις και τον εξοπλισμό της Χαμάς, την εξουδετέρωση των οποίων αναλαμβάνουν τα πολεμικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το IDF, το Σάββατο, άρματα μάχης κατέδειξαν στόχους στις παρυφές της Γάζας, οι οποίοι στη συνέχεια καταστράφηκαν από βλήματα επιθετικών ελικοπτέρων.

Ταυτόχρονα, το IDF επικεντρώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας στα υπόγεια δίκτυα των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ και Αλ Κουντς, ενώ το ισραηλινό ναυτικό έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό του θαλάσσιου μετώπου της Γάζας, σφυροκοπώντας θέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, συμμετείχε στην κατάρριψη αντιαεροπορικών βλημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επόμενο βήμα της χερσαίας επιχείρησης περιλαμβάνει την ανάπτυξη ισχυρότερων δυνάμεων στην περιοχή όπου βρίσκεται ο καταυλισμός Αλ Μπουρέιτζ, ώστε να αποκοπεί η πόλη της Γάζας από το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

ΠΗΓΗ