Λωρίδα της Γάζας: άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα. Τραυματίες μεταφέρονται στην Αίγυπτο.

Η πρώτη ομάδα τραυματιών που απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εισήλθε στην Αίγυπτο την Τετάρτη μέσω ασθενοφόρων από το πέρασμα της Ράφα, δήλωσαν αιγυπτιακά τοπικά μέσα ενημέρωσης και πηγή στα αιγυπτιακά σύνορα στο Reuters.

Μια πρώτη ομάδα τραυματιών που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα πέρασε την Τετάρτη στην Αίγυπτο με ασθενοφόρα στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσαν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να πολεμούν εναντίον των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν με ασθενοφόρα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα. Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς, θα επιτραπεί σε ορισμένους ξένους και σοβαρά τραυματίες να εγκαταλείψουν το πολιορκημένο έδαφος.

Η εκκένωση ακολούθησε άλλη μια ημέρα αιματοχυσίας στη Γάζα, κατά την οποία μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Τρίτη σκότωσε περίπου 50 ανθρώπους σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της Χαμάς.

Το Ισραήλ έστειλε τις δυνάμεις του στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά από εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών και βομβαρδισμών πυροβολικού σε αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Αίγυπτος έχει προετοιμάσει ένα νοσοκομείο στο Sheikh Zuwayed στο Σινά, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Η πρώτη πηγή δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή, ωστόσο, δεν συνδέεται με άλλα θέματα, όπως τυχόν απελευθέρωση των 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς ή μια “ανθρωπιστική παύση” στις μάχες, την οποία πολλές χώρες έχουν ζητήσει, αλλά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει.

Από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν περίπου 300 στρατιώτες και περίπου 1.100 άμαχοι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.542 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

ΧΤΥΠΉΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΌΣ
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τα πλήγματα της Τρίτης στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσαν τον Ιμπραήμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς, για τον οποίο είπε ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και δεκάδες μαχητές της Χαμάς.Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν, ενώ μια ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι υπήρχαν 400 νεκροί και τραυματίες στην Τζαμπάλια, η οποία στεγάζει οικογένειες προσφύγων από πολέμους με το Ισραήλ που χρονολογούνται από το 1948.

reuters