Ουκρανική κόπωση

Η ουκρανική κόπωση δεν αφορά μόνο την Ιταλία και την πρωθυπουργό της, Μελόνι, που την διαπίστωσε. Αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε αλλά, όπως φαίνεται, και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η αντεπίθεση του Κιέβου δεν πέτυχε, η επανάληψη του σεναρίου της προετοιμασίας στη διάρκεια του χειμώνα για επίθεση την άνοιξη, απλώς δεν φαίνεται δυνατή.

Ο κίνδυνος για την Ε.Ε είναι, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ να επενδύσει στην ουκρανική κόπωση και να καλέσει τους ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με άλλα λόγια, η ουκρανική κόπωση να γίνει ένα από τα βασικά μέτωπα προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ και στη συνέχεια να προκαλέσει μια διατλαντική και, ταυτόχρονα, ενδοευρωπαϊκή κρίση.

Το σημερινό εύθραυστο στάτους κβο, με τους ηγέτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών να δυσφορούν για μια πολυδάπανη πολεμική σύγκρουση χωρίς σαφείς και κοινά αποδεκτούς επιχειρησιακούς  και πολιτικούς στόχους, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραταθεί επί μακρόν.

Kreport.gr