Σήμερα το κρίσιμο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ -Θα ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Ισραήλ;

Το μήνυμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνες που έχει στήσει η οργάνωσή του σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Στο Λίβανο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα και στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία προς τους οπαδούς του, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Στην ομιλία του στις 15:00 το απόγευμα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος, αμέσως μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής και ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται ξανά στο Ισραήλ, ο Νασράλα πιθανώς να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Χεζμπολάχ ως προς τις επόμενες κινήσεις της και το αν θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στο Ισραήλ, την ώρα που οι μαχητές της και οι IDF επιδίδονται σε αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Στον Λίβανο επικρατεί αναβρασμός μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με τη Χεζμπολάχ να έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, το οποίο ανταποδίδει τα πλήγματα. Αλλά οι δύο πλευρές μέχρι τώρα δείχνουν να αποφύγουν κινήσεις που θα οδηγούσαν σε επικίνδυνη κλιμάκωση και οι περισσότερες επιθέσεις και αντεπιθέσεις έχουν περιοριστεί στη μεθόριο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί δημόσια, αλλά και με άλλους διαύλους επικοινωνίας το Ιράν να μην κλιμακώσει την κατάσταση. Το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ – τη σημαντικότερη δύναμη της συμμαχίας αυτής – καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένο στόχο την εξολόθρευση της Χαμάς, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν πάνω από 9.000 θύματα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στους συμμάχους της να εμπλακούν στη σύρραξη και πολλοί διερωτώνται αν θα ανταποκριθεί η Χεζμπολάχ, την οποία ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ είναιη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο και οι αποφάσεις της έχουν αντίκτυπο πέρα από τη βάση των υποστηρικτών της, εξ’ ου και η ανησυχία για το περιεχόμενο της ομιλίας του Νασράλα, που παραμένει άγνωστο, που κρύβεται.

Το μήνυμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνες που έχει στήσει η οργάνωσή του σε ολόκληρο τον Λίβανο. Μάλιστα την προανήγγειλαν πέντε μέρες νωρίτερα και έδωσαν στη δημοσιότητα σύντομα βίντεο που δείχνουν το Νασράλα να συντάσσει την ομιλία του.