Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε την Παρασκευή με Ισραηλινούς ηγέτες για να πιέσει για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στη Γάζα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν τη μεγαλύτερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειάς τους να εξοντώσουν τη Χαμάς.

Με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Χασάν Νασράλα, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα και να καταστήσει σαφές αν η παράταξή του, σύμμαχος της Χαμάς, στενά συνδεδεμένη με το Ιράν, θα εμπλακεί στον πόλεμο ή όχι.

Οι 2,4 εκατ. κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν στους ρυθμούς των βομβαρδισμών του Ισραήλ, που έχει διαμηνύσει πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τον θύλακα, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 9.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.760 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς που εξαπολύθηκαν έκτοτε από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Έπειτα από μια εβδομάδα σκληρών μαχών στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ισραηλινοί στρατιώτες «ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας» όπου βρίσκεται το «κέντρο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την «ανησυχητική και επείγουσα» κατάσταση στην Δυτική Οχθη

Η κατάσταση στην Δυτική Οχθη είναι «ανησυχητική και επείγουσα», σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ που επιμένει στην βία που ασκούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οι εβραίοι έποικοι κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Την ώρα που όλη η προσοχή έχει εστιασθεί στις επιθέσεις εντός του Ισραήλ και στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «ανησυχητική και επείγουσα λόγω των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραβιάσεων που συνεχίζονται», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Γενεύη, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στρατιωτικές τακτικές και όπλα σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Δυτική Οχθη, 124 από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και περί τους οκτώ από εποίκους. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί.