Home Προβολεις “Μικρά βήματα. Μεγάλοι δρόμοι” Πέντε εικαστικοί για τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

“Μικρά βήματα. Μεγάλοι δρόμοι” Πέντε εικαστικοί για τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

“Μικρά βήματα. Μεγάλοι δρόμοι” Πέντε εικαστικοί για τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου


Διοργάνωση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και Τεχνοχώρος art gallery
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023  19.00-22.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2023

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00 εγκαινιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Μικρά Βήματα. Μεγάλοι Δρόμοι» στον πολυχώρο Art Project Space.

Η έκθεση σε διοργάνωση της Νομικής Βιβλιοθήκης και του Τεχνοχώρου art gallery παρουσιάζει τα έργα πέντε εικαστικών που εικονογράφησαν την ομότιτλη πρωτότυπη σειρά βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που κυκλοφορεί με ιδιαίτερη επιτυχία από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θίγοντας με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά καίρια κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα της εποχής μας (Τρίτη Ηλικία, Πένθος, Έλλειψη Εστίας, Πολιτισμική Κληρονομιά, Ναρκωτικά).

Στην έκθεση συμμετέχουν με εξαιρετικά έργα τους οι Κάτια Βαρβάκη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Χαρίτων Μπεκιάρης, Ντανιέλα Σταματιάδη και Μαρίνα Στελλάτου, «υπογράφοντας εικαστικά» τα ισάριθμα βιβλία του συγγραφέα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού, ενώ η διάρκειά της είναι έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2023.

Την έκθεση θα προλογίσουν ο Συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η αρχαιολόγος – Ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού ενώ τα εγκαίνια θα τιμήσουν επίσης με την παρουσία τους ειδικοί επιστήμονες, μιλώντας συνοπτικά για τα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά στα παιδιά μέσα από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική.

Ο συγγραφέας της σειράς Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει:

«Τα παιδιά σήμερα έρχονται από πολύ μικρά αντιμέτωπα με μεγάλα κοινωνικά και οικογενειακά θέματα, τα οποία δεν μπορούν συναισθηματικά να αντιμετωπίσουν, αν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Για τα θέματα αυτά συχνά έχουν απορίες τις οποίες δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν. Θέλουν να ρωτήσουν, να συζητήσουν, να μάθουν, αλλά συνήθως δεν βρίσκουν τον τρόπο να ξεκινήσουν μια τέτοια κουβέντα.

Η οικογένεια και το σχολείο, λοιπόν, πρέπει να βρουν τις αφορμές να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, ξεπερνώντας το πόσο άβολη και δύσκολη μπορεί να είναι. Με ένα παιδί άλλωστε, μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα, ανάλογα με το πόσο δείχνει να ενδιαφέρεται και πόσες «πληροφορίες» χρειάζεται, χρησιμοποιώντας όμως τον κατάλληλο τρόπο, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις εμπειρίες του. Τον τρόπο που μόνο η λογοτεχνία ξέρει, η οποία απευθύνεται στο νου, αλλά κυρίως στην ψυχή.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η σειρά Μικρά Βήματα. Μεγάλοι Δρόμοι. Πρόκειται για βιβλία με σύντομες και απλές ιστορίες, οι οποίες παίρνουν τον αναγνώστη από το χέρι για μια περιδιάβαση στην αληθινή ζωή. Τα μεγάλα θέματά τους προσεγγίζονται με απλό και κατανοητό στον αναγνώστη λόγο. Κάθε ιστορία αγγίζει την καθημερινότητα του παιδιού με ήρωες που του μοιάζουν, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά τους, να προβάλλει σε αυτούς τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει μαζί τους δικές του καταστάσεις. Απευθύνονται στα παιδιά με ειλικρίνεια και σεβασμό. Αποφεύγουν να δημιουργήσουν ενοχές, θυμό, αγωνία, απογοήτευση. Αντίθετα, ενώ δεν κρύβουν τίποτα, έχουν στόχο να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες συναισθηματική ασφάλεια, αισιοδοξία για ζωή και ελπίδα.».

 

Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σχολιάζει:

«Τι είναι αυτό που μετατρέπει απαλά μια συνοπτική αφήγηση ενός σκληρού και επίκαιρου κομματιού αλήθειας σε δαιδαλώδες πολύχρωμο δάσος γεμάτο επεισοδιακές περιπέτειες, συναρπαστικές συναντήσεις και αναπάντεχες αισθηματικές αποχρώσεις που αφορούν εξίσου μικρούς και μεγάλους;

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος οραματίστηκε μια σειρά μικρών-μεγάλων βιβλίων. Στο σύντομο μα σοφό περιεχόμενό τους, θίγουν την κόψη εκείνων που συνήθως δεν ξέρουμε πώς να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά που αμφισβητούν το αβέβαιο, επιζητώντας τη βεβαιότητα μιας λογικής ερμηνείας και κυρίως, διεκδικώντας ένα «καλό τέλος» σε κάθε φανταστική ή αληθινή ιστορία: η αρρώστια και ο θάνατος, ο πόλεμος και η απώλεια της εστίας ή η απώλεια κάποιου βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, η απότομη αλλαγή της συνθήκης του «για πάντα», απαλύνονται και γίνονται λίγο πιο κατανοητά καθώς εντάσσονται προσεκτικά στο τρυφερό πλέγμα της εξοικείωσης που με εξαιρετική ευαισθησία και ενσυναίσθηση υφαίνει ο συγγραφέας….

Η απόφαση του συγγραφέα να επιστρατεύσει ζωγράφους, ζητώντας τους να συνδράμουν στα δύσκολα ζητήματα της σειράς «Μικρά Βήματα – Μεγάλοι Δρόμοι», όχι τόσο εικονογραφώντας τα κατά λέξη και φράση αλλά κυρίως, εισχωρώντας και συνομιλώντας με τα δύσκολα πεδία τους και προτείνοντας ανοιχτές ερμηνείες και λύσεις, επισφραγίζει, πιστεύω, την επιθυμία του να χαρίσει στα παιδιά μικρούς μα πολύτιμους οδηγούς κατανόησης και διαχείρισης των ατραπών της ζωής: της ζωής που ποτέ δεν είναι μια ευθεία προαναγγελθέντων γεγονότων, αλλά ένα παλλόμενο χορικό με άγνωστη ώρα έναρξης και λήξης, χαράς και λύπης, αναχώρησης και άφιξης, αναμονής και παραμονής.»

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε https://www.nb.org/ekthesi-zografikis

 

Χορηγοί επικοινωνίας : Art22, Art views, Axia news

Εγκαίνια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου 2023, Ώρα 19:00-22:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
11:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο  11:00 – 15:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Χώρος διεξαγωγής:
Πολυχώρος Art Project Space
Φαλήρου 66, Αθήνα, πλησίον ΕΜΣΤ | 200 μ. από τον σταθμό του MΕΤΡΟ Συγγρού – Φιξ

Τηλ. 2117504180 | E. nfo@artprojectspace.gr

Υπόγειος χώρος στάθμευσης MΕΤΡΟ ΦΙΞ στα 200 μ.

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024