Πώς να ξεγελάσετε το μυαλό σας για να σπάσετε τις κακές συνήθειες και να πετύχετε τους στόχους σας

Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε σε μια εποχή όπου η τροφή και η ξεκούραση ήταν δυσεύρετες. Για να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα και υγιείς στον σύγχρονο κόσμο, δείτε πώς να παίξετε με τον εγκέφαλό σας

 Caroline Williams NewsScientist.com

“Απλά κάντε το”, λένε. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Δεν φαίνεται να έχει σημασία πόσο πολύ θέλετε να γυμναστείτε, να τρώτε καλύτερα, να ξοδεύετε τα χρήματα πιο συνετά ή να εργαστείτε για μια προαγωγή, πάντα κάτι έρχεται να σας βγάλει από την πορεία σας.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν σας κάνει κακό άνθρωπο, απλώς σας κάνει ανθρώπους. Το ανθρώπινο μυαλό δεν εξελίχθηκε για να αγαπάει την άσκηση και τη χορτοφαγία. Η πραγματικότητα της ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που μας διαμόρφωσε ήταν ότι η άσκηση ήταν αδιαπραγμάτευτη και αν βρίσκατε κάτι γλυκό, λιπαρό και φαγώσιμο, η αντίσταση ήταν μια επιλογή – απλώς όχι πολύ λογική. Όσο για το να κάθεστε ακίνητοι και να συγκεντρώνεστε για ώρες, ξεχάστε το. Το μυαλό μας διαμορφώθηκε για να σαρώνει τον ορίζοντα για κινδύνους και ευκαιρίες.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους μακροπρόθεσμους στόχους μας λειτουργούν ενάντια σε αυτό για το οποίο έχουν εξελιχθεί το σώμα και το μυαλό μας. Οπότε, τι πρέπει να κάνει ένας σύγχρονος άνθρωπος; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παίξει με τον εγκέφαλό του. Ιδού λοιπόν οι πιο επιστημονικοί τρόποι για να κάνετε ακριβώς αυτό και να πετύχετε τους στόχους σας, σε πείσμα του εαυτού σας.

Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε πλάσματα της λογικής και του σκοπού. Στην πραγματικότητα, ως επί το πλείστον υπνοβατούμε στη ζωή μας, ανταποκρινόμενοι σε ό,τι βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας. “Το περιβάλλον μας υποδεικνύει τη συμπεριφορά μας – συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε”, λέει η Theresa Marteau, διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Συμπεριφοράς και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ακόμη χειρότερα, το περιβάλλον συχνά επηρεάζει τη συμπεριφορά μας περισσότερο από τις πεποιθήσεις που έχουμε στο μυαλό μας.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε περιβάλλον που ενθαρρύνει έναν καθιστικό τρόπο ζωής γεμάτο θερμίδες και διαφημίσεις που βάζουν στο μυαλό μας λιγούρες. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε καν ότι ενεργούμε βάσει αυτών. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι ενήλικες πίνουν ασυναίσθητα 1,5 ποτήρι περισσότερο ποτό αφού βλέπουν ανθρώπους να πίνουν στην τηλεόραση. Και οι ενήλικες και τα παιδιά τσιμπολογούν περισσότερα σνακ μετά την παρακολούθηση διαφημίσεων που βασίζονται σε τρόφιμα.

Οι διαφημίσεις είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Οι ρουτίνες μας γίνονται αυτόματα προγράμματα που τρέχουν χωρίς καμία συνειδητή συμβολή: για παράδειγμα, το να πιάνετε ένα μπισκότο για να το συνοδεύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ ή μια μπύρα όταν γυρίζετε από τη δουλειά. Αυτού του είδους οι συνήθειες είναι δύσκολο να σπάσουν, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις κάνετε πιο δύσκολες για να τις εφαρμόσετε χωρίς σκέψη.

 

Και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να εξοικονομήσετε χρήματα, να τρώτε πάντα πριν ψωνίσετε – και όχι μόνο όταν παίρνετε τρόφιμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να ψωνίζετε πεινασμένοι είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ξοδέψετε περισσότερα από όσα σκοπεύατε.

Θυμηθείτε τον μελλοντικό σας εαυτό

“Σήμερα εθεάθη καρχαρίας. Μπείτε στο νερό με δική σας ευθύνη”.
Για τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι πειστικό. Η πιθανότητα να δαγκωθεί ή να σκοτωθεί είναι αρκετή για να αποτρέψει οποιονδήποτε από το κολύμπι.
Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές: οι καρχαρίες σκότωσαν πέντε ανθρώπους το 2018. Περίπου 3,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στην αδράνεια. Γιατί, λοιπόν, βρίσκουμε τις διαφημίσεις που προειδοποιούν για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής, όπως αυτές που μας προτρέπουν να σηκωθούμε από τον “δολοφονικό καναπέ”, λιγότερο τρομακτικές;

Είναι απλό, λέει η Huda Akil, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να δίνει προτεραιότητα στους σημερινούς, συγκεκριμένους κινδύνους σε σχέση με κάτι που μπορεί να συμβεί πιο μακριά στο μέλλον. “Η άμεση αντίδραση στην απειλή είναι πολύ έντονα καλωδιωμένη σε όλους τους οργανισμούς, καθώς είναι απαραίτητη για την επιβίωση”, λέει. Οι μακροπρόθεσμες απειλές είναι λιγότερο προφανείς, γι’ αυτό και δεν πυροδοτούν μια αντίδραση στο στρες. Αντίθετα, βασίζονται στην ικανότητά μας να σκεφτόμαστε μπροστά, ενώ πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε το συναισθηματικό δέλεαρ της βραχυπρόθεσμης ευχαρίστησης.

Αυτή η τάση να δίνουμε προτεραιότητα στο βέβαιο παρόν έναντι του πιο νεφελώδους μέλλοντος είναι ο λόγος που ξοδεύουμε χρήματα τώρα και ανησυχούμε για τη σύνταξή μας αργότερα, ή τρώμε το μπισκότο τώρα, αφήνοντας τον εαυτό μας το καλοκαίρι να ανησυχεί για τη ρεζέρβα.

Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου παρέχουν ενδείξεις για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δείχνουν ότι όταν σκεφτόμαστε το μέλλον μας, οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται πληροφορίες για τον εαυτό μας παραμένουν σιωπηλές, ενώ οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται πληροφορίες για άλλους ανθρώπους τίθενται σε λειτουργία. Είναι σαν να θεωρούμε ότι ο μελλοντικός μας εαυτός είναι ένας ξένος του οποίου τα προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με εμάς.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να προσέξετε τον μελλοντικό εαυτό σας. Οι άνθρωποι που βλέπουν εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή για το πώς μπορεί να φαίνονται στα γηρατειά ή που καλούνται να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα παραμείνουν ίδιοι σε χρόνια από τώρα, κάνουν πιο φιλικές προς το μέλλον επιλογές.

Στο εδώ και τώρα, όμως, το καλύτερο στοίχημα μπορεί να είναι να φορτώσετε τις καλές επιλογές με συναίσθημα ή να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια αίσθηση επείγοντος. “Για παράδειγμα, η απόκτηση ενός μωρού μπορεί ξαφνικά να παρακινήσει κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα, όταν καμία πληροφορία και παρότρυνση δεν είχε λειτουργήσει προηγουμένως”, λέει ο Akil.

Μην βασίζεστε σε συνειδητές σκέψεις

 

Όταν πρόκειται να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, η γνώση δεν είναι απαραίτητα δύναμη. Μια ανάλυση του 2016 σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στους οποίους ειπώθηκε ότι ο τρόπος ζωής τους και τα γονίδιά τους τους οδηγούν με ταχύτητα σε πρόωρο θάνατο, διαπίστωσε ότι ενώ άλλαξε ο τρόπος που σκέφτονταν, δεν είχε καμία διαφορά στο τι έκαναν στην πραγματικότητα.

Είναι κάτι για το οποίο είμαστε όλοι ένοχοι σε κάποιο βαθμό, και συμβαίνει όχι επειδή είμαστε αδύναμοι, αλλά επειδή, τις περισσότερες φορές, δεν είμαστε συνειδητά υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Στη συντριπτική πλειονότητα του χρόνου, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σε ασυνείδητο επίπεδο, ανταποκρινόμενος σε ενδείξεις και θέτοντας σε εφαρμογή συνήθειες που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις συνειδητές προθέσεις μας.

Οι συνήθειες επιβάλλονται από μια βαθιά δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα, το οποίο συντονίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις και οι συμπεριφορές μας καταλήγουν σε ένα αίσθημα ευχαρίστησης (βλ. “Το πεδίο μάχης του εγκεφάλου για τη λήψη αποφάσεων”). Ενώ αναπτύσσεται μια συνήθεια, υπάρχει συνειδητή εισροή από τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος εμπλέκεται στον προγραμματισμό και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Αν επαναλάβουμε τη συμπεριφορά αρκετά, ο προμετωπιαίος φλοιός βγαίνει από την εξίσωση, αφήνοντας μόνο τα τμήματα της ανταμοιβής και της δράσης

ανταμοιβής και δράσης του βρόχου, οπότε οι ικανότητές μας στον προγραμματισμό είναι ελεύθερες για άλλα πράγματα.

Το πεδίο μάχης του εγκεφάλου για τη λήψη αποφάσεων

Το τι κάνουμε μπροστά στον πειρασμό εξαρτάται από τη δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ορισμένες από τις οποίες είναι αφιερωμένες στην ευχαρίστηση και άλλες που είναι υπεύθυνες για τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Οι πιθανότητές σας να παραμείνετε σε καλό δρόμο εξαρτώνται από το ποιο κύκλωμα είναι κυρίαρχο κάθε φορά.

Στη γωνιά της ευχαρίστησης, ο κοιλιομετωπιαίος προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος εμπλέκεται στη λήψη συναισθηματικών αποφάσεων, συνδέεται με την αμυγδαλή, η οποία επεξεργάζεται τα συναισθήματα, και το ραβδωτό σώμα, το οποίο εμπλέκεται στην υλοποίηση ανταμείβοντας σχεδίων. Αυτό το δίκτυο, το οποίο δουλεύει κάτω από το επίπεδο της συνείδησης, είναι αυτό που μας κάνει να επιλέγουμε τη διασκέδαση, τη σοκολάτα και τη μπύρα ή ό,τι τυχαίνει να μας κάνει να νιώθουμε καλά κάθε στιγμή. Αυτή μπορεί να μην είναι πάντα η ανθυγιεινή επιλογή – αν τυχαίνει να αγαπάτε τα λαχανικά, την άσκηση και τη δουλειά.

Αν, ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας δεν ταιριάζουν με αυτό που αισθάνεστε καλά, πρέπει να μπει ένα άλλο κύκλωμα για να σας βοηθήσει να παραμείνετε στο σωστό δρόμο. Ο ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός είναι υπεύθυνος για την αναστολή, την προσοχή και την εναλλαγή συμπεριφορών και μπορεί να παρακάμψει τη θέληση του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού.

Αλλά πρέπει να έχετε τα μάτια σας στραμμένα στο βραβείο. Το να είστε αφηρημένοι, υπερφορτωμένοι ή αγχωμένοι είναι πιθανό να στρέψει την προσοχή σας αλλού και να σας αφήσει ευάλωτους σε διασκεδαστικά, αλλά μη χρήσιμα, ολισθήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι βρόχοι μπορούν να αναδρομολογηθούν, αλλά χρειάζεται τεράστια συνειδητή προσπάθεια. Για να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, λέει ο Marteau, το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε συνειδητά υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά μας.

Η πίστη στη δύναμη της θέλησης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Για δεκαετίες, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι όταν ασκούμε αυτοέλεγχο εξαντλούμε τα αποθέματα της ψυχικής μας δύναμης, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε ένα ολίσθημα αργότερα μέσα στην ημέρα. Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με τη συμπεριφορά. Αυτή έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίστευαν ότι η δύναμη της θέλησης ήταν ένας απεριόριστος πόρος, όχι μόνο ήταν καλύτεροι στις ασκήσεις αυτοελέγχου στο εργαστήριο, αλλά είχαν επίσης καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις, έτρωγαν πιο υγιεινά και ξόδευαν τα χρήματα πιο συνετά από εκείνους που θεωρούσαν ότι ο αυτοέλεγχος ήταν περιορισμένος.
Χαλαρώστε

Το άγχος είναι περίπου το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αν θέλετε να αξιοποιήσετε το μυαλό σας στο έπακρο, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την τήρηση καλών προθέσεων.

Η ικανότητά μας να αγνοούμε το κάλεσμα της άμεσης ευχαρίστησης υπέρ ενός λιγότερο ευχάριστου μακροπρόθεσμου στόχου βασίζεται σε ένα περίπλοκο μπρος-πίσω μεταξύ δύο τμημάτων του εγκεφαλικού κυκλώματος. Το άγχος βάζει τα δυνατά του, βραχυκυκλώνοντας το δίκτυο “Το άγχος ενισχύει το εγκεφαλικό δίκτυο που μας λέει ότι είναι καλό να είμαστε κακοί”
Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε ότι αυτό συνέβη επειδή το στρες αύξησε τη δύναμη των μηνυμάτων μεταξύ των περιοχών λήψης συναισθηματικών αποφάσεων και του ραβδωτού σώματος, το οποίο οδηγεί στο να θέλουμε κάτι και παρέχει την ώθηση για να το αποκτήσουμε. Το στρες μείωσε επίσης την επιρροή του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού – ο οποίος ελέγχει τις παρορμήσεις – στο κύκλωμα, αφήνοντας ουσιαστικά την ευχαρίστηση να κάνει κουμάντο.

Το να διατηρήσετε το σωστό δρόμο δεν χρειάζεται να συνεπάγεται την πλήρη αποκοπή του άγχους από τη ζωή σας. Στην έρευνα του Hare, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στον αυτοέλεγχο δεν προήλθε από τα επίπεδα στρες που εκτιμήθηκαν με τη μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, αλλά από την αντίληψη του ατόμου για το πόσο στρεσαρισμένο ήταν. Η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε σε καλό δρόμο, λέει ο Hare.
Και αν πέσετε έξω μετά από μια δύσκολη μέρα, μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας, γιατί αυτό μπορεί να σας κάνει να αγχωθείτε περισσότερο, ξεκινώντας ξανά τον φαύλο κύκλο. “Ίσως σημειώστε ότι αποτύχατε σε αυτή την περίπτωση, αλλά προχωρήστε χωρίς να αναπολείτε και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό”, λέει ο Hare.

Γκρίνιαζε τον εαυτό σου
Όπως γνωρίζει κάθε δικτάτορας, ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τους ανθρώπους να συμπεριφερθούν είναι να βάλεις παντού το πρόσωπό σου, όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Το να μας παρακολουθούν -ακόμη και από μια φωτογραφία που δείχνει ένα ζευγάρι μάτια- έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι μας κάνει να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας

Λειτουργεί επίσης όταν παρακολουθούμε τον εαυτό μας. Η τήρηση ημερολογίου ανεπιθύμητων συμπεριφορών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άσκοπο τσιμπολόγημα, το δάγκωμα των νυχιών και το κάπνισμα και ότι μειώνει τις ενοχλητικές σκέψεις σε άτομα που βιώνουν άγχος. Αυτό είναι αποτελεσματικό επειδή φέρνει τις ασυνείδητες συνήθειές μας στη συνειδητή μας προσοχή, ενθαρρύνοντάς μας τόσο να κάνουμε καλύτερες επιλογές όσο και να ψαλιδίζουμε την ασυνείδητη επιθυμία καθώς σφυρηλατούμε νέες συνήθειες.
Υπάρχει όμως μια παγίδα: λειτουργεί μόνο σε πράγματα που είναι πραγματικές συνήθειες, δηλαδή σε πράγματα που δεν έχετε επίγνωση ότι κάνετε. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να πίνουν λιγότερο – ίσως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τείνουν να πίνουν αλκοόλ χωρίς τουλάχιστον μια μικρή συνειδητή σκέψη. Πρέπει επίσης να είστε δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά σας εξ αρχής. Αν θεωρείτε ότι τα ελαττώματά σας είναι φυσιολογικά – ή κάτι που σας αξίζει μετά από μια δύσκολη μέρα – τότε η παρακολούθηση δεν θα κάνει καμία διαφορά.

Μια άλλη παγίδα είναι ότι ο αυτοέλεγχος μπορεί μερικές φορές να γυρίσει μπούμερανγκ. Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια παρέμβαση απώλειας βάρους και χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή παρακολούθησης της άσκησης έχασαν λιγότερο βάρος σε διάστημα δύο ετών από τα άτομα της μελέτης που δεν χρησιμοποίησαν την εφαρμογή. Μια εξήγηση είναι ότι η παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε υπερβολική αντιστάθμιση σε άλλους τομείς, όπως η διατροφή.

Μην σκέφτεστε θετικά
Προσοχή στη λατρεία της θετικότητας. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να φαντασιώνεστε την επιτυχή επίτευξη των στόχων σας -είτε πρόκειται για την απώλεια βάρους, είτε για την απόκτηση του συντρόφου των ονείρων σας είτε για μια προαγωγή- καθιστά λιγότερο πιθανό να τους πετύχετε στην πραγματικότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φαντασιώσεις προσπερνούν βολικά το τέλος μιας πρόκλησης, παραμένοντας αφηρημένες για το τι χρειάζεται για να φτάσετε εκεί. Αυτό ξεγελά το σώμα ώστε να χαλαρώσει σαν να έχει ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Η αρτηριακή πίεση πέφτει, στερώντας από τον εγκέφαλο τα καύσιμα που χρειάζεται για να κολλήσει πραγματικά. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις θετικές φαντασιώσεις για το μέλλον με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης μήνες αργότερα.

Παραδόξως, η εστίαση στο χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που είχαν άγχος για τη δημόσια ομιλία είχαν καλύτερες επιδόσεις αν τους επιτρεπόταν πρώτα να επικεντρωθούν στην πιθανότητα να τα κάνουν θάλασσα. Αυτή η “αμυντική απαισιοδοξία” λειτουργεί επειδή, σε αντίθεση με τη φαντασίωση της επιτυχίας, δίνει στον εγκέφαλό σας μια απαραίτητη κλωτσιά στα νώτα.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Ό,τι κάνετε αλλάζει τον εγκέφαλό σας – τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, το αν είναι δυνατόν να αλλάξετε σκόπιμα τον εγκέφαλό σας για να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Η μετατροπή των καλών προθέσεων σε αυτοσυγκράτηση είναι δουλειά του εκτελεστικού συστήματος ελέγχου του εγκεφάλου, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτός ο φλοιός συνεργάζεται με τον βρεγματικό λοβό για να κρατήσει την προσοχή μας σε έναν στόχο για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να σημειώσουμε πρόοδο προς αυτόν, ενώ παράλληλα αναστέλλει τις λιγότερο λογικές παρορμήσεις μας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η δραστηριότητα σε αυτά τα δίκτυα μπορεί να ενισχυθεί με εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η Barbara Sahakian, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, διαπίστωσε ότι ένα παιχνίδι iPad με την ονομασία Decoder, το οποίο περιλαμβάνει την αποκρυπτογράφηση αριθμητικών κωδικών αγνοώντας τους περισπασμούς, βελτίωσε την ικανότητα των ανθρώπων να παραμένουν “στη ροή” και, ενδεχομένως, να επιμένουν στους στόχους τους. “Νομίζω ότι η γνωστική εκπαίδευση είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να αλλάξουν και να αναπτύξουν βελτιώσεις στη νόηση και τη συμπεριφορά”, λέει ο Sahakian.

Ο Άντριου Τζόουνς, ψυχολόγος υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασε πρόσφατα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συμπεριφορές υγείας μπορούν να εκπαιδευτούν. “Αυτού του είδους τα παραδείγματα γνωστικής εκπαίδευσης μπορεί να επιδεικνύουν κάποια υπόσχεση υπό εργαστηριακές συνθήκες, [αλλά] πολύ σπάνια μεταφράζονται σε διατηρήσιμη αλλαγή συμπεριφοράς στον πραγματικό κόσμο”, λέει.
Τα καλά νέα είναι ότι στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να εργαστούμε πιο άμεσα στα συστήματα παρακίνησης και ελέγχου των παρορμήσεων του εγκεφάλου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η εφαρμογή ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος σε τμήμα του μετωπιαίου φλοιού ενίσχυσε τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Σε μια άλλη, εθελοντές εκπαιδεύτηκαν να αυξάνουν τη δική τους εγκεφαλική δραστηριότητα στην κοιλιακή τμηματική περιοχή, η οποία εμπλέκεται στην απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης που δίνει κίνητρα. Θεωρητικά, αυτό θα έπρεπε να έχει ενισχύσει τα επίπεδα των κινήτρων τους.

Καμία από τις δύο τεχνολογίες δεν είναι διαθέσιμη εκτός εργαστηρίου – ακόμη. Αλλά μια μέρα η ανάληψη άμεσης δράσης στον ελαττωματικό ανθρώπινο εγκέφαλό σας μπορεί να είναι εφικτή.

Κάντε κάτι άλλο

Αν θέλετε να τρώτε καλύτερα, εγγραφείτε σε ένα μάθημα γυμναστικής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μελέτης του 2015 που παρακολούθησε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους για τέσσερα χρόνια. Οι άνθρωποι που αύξησαν την άσκησή τους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών περισσότερο από τους ανθρώπους που ασκούνταν ήδη τακτικά ή που εγκατέλειψαν νωρίς τα σχέδια γυμναστικής τους.

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι, δεδομένου ότι και οι δύο συμπεριφορές έχουν τον ίδιο στόχο, το να κάνετε τη μία σας δίνει προβάδισμα για την άλλη. Αυτές οι “διαχύσεις συμπεριφοράς” μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Η έρευνα δείχνει ότι η έναρξη της ανακύκλωσης στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις για τα ψώνια, ενώ η προσφορά χρημάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις καθιστά πιο πιθανό να κάνετε το ίδιο ξανά.

Αλλά προσέξτε. Αυτές οι δευτερογενείς επιδράσεις δεν έχουν πάντα θετικά αποτελέσματα. Το να κάνετε κάτι “καλό” -για παράδειγμα να πάτε για τρέξιμο ή να φάτε ένα υγιεινό σνακ- μπορεί μερικές φορές να σας οδηγήσει στο να νιώσετε ότι έχετε κερδίσει το δικαίωμα να κάνετε κάτι “κακό”.

Κανείς δεν είπε ότι το να ξεγελάσετε τον εαυτό σας θα είναι εύκολο.