Οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές φέρονται να έκαναν λάθος στις υποκλοπές που ενέπλεκαν τον πρωθυπουργό σε σκάνδαλο διαφθοράς

Ο σοσιαλιστής Κόστα, ο οποίος ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015, παραιτήθηκε την Τρίτη, αφού έρευνα για διαφθορά φάνηκε να εμπλέκει τον προσωπάρχη του και έναν από τους υπουργούς του.

Η εισαγγελία της Πορτογαλίας φέρεται να μπέρδεψε το όνομα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στην απομαγνητοφώνηση των υποκλοπών της “Επιχείρησης Επιρροή” που οδήγησαν στην πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτό δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο οποίος αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και δήλωσε ότι οι εισαγγελείς αναγνώρισαν το λάθος τους.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα δημόσιο σχόλιο από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ή το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Ο Κόστα, σοσιαλιστής, ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015 και κέρδισε μια σαρωτική εκλογική αναμέτρηση μόλις πέρυσι. Όμως παραιτήθηκε αμέσως μετά την κλονισμό της κυβέρνησής του από μια μεγάλη αστυνομική έφοδο την Τρίτη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, η οποία περιελάμβανε τη σύλληψη του προσωπάρχη του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και την κατονομασία ενός υπουργού του ως υπόπτου.

Ο Κόστα χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να απευθυνθεί στο έθνος και να δηλώσει ότι, ενώ διαβεβαίωνε την αθωότητά του, δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του. Θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις νέες εκλογές του Μαρτίου.

Ο ανακριτής που διέταξε τις επιδρομές και τις συλλήψεις ισχυρίστηκε ότι η κακοδιαχείριση, η διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και η άσκηση επιρροής σχετίζονταν με παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία και με σχέδια για ένα εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου και ένα κέντρο δεδομένων στο Σινές στη νότια ακτή.

euronews