Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο – Θανάσης Δρίτσας | Ανθρωποκεντρική ιατρική και οι προκλήσεις του τεχνοπολιτισμού (Μέρος Β)
Προσκεκλημένος ο καθηγητής ιατρικής κ. Αναστάσιος Γερμενής
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή ιατρικής κ. Αναστάσιο Γερμενή με αντικείμενο τις ανθρωπιστικές αξίες που διέπουν την άσκηση της ιατρικής και την παραδοσιακή σχέση γιατρού-ασθενή μέσα από της προκλήσεις τις οποίες βάζει σήμερα η εκρηκτική πρόοδος της βιοτεχνολογίας, η επιστήμη των δεδομένων (data science), η κοσμοθεωρία του τεχνοπολιτισμού, η τεχνητή νοημοσύνη και η ιατρική ακριβείας. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις αλλαγές στη σχέση γιατρού ασθενή μέσα στους αιώνες, από τον μάγο της φυλής στον κλινικό γιατρό που έκανε επισκέψεις στο σπίτι και εξέταση επί κλίνης μέχρι σήμερα στον ανθρωπότυπο του επιστήμονα γιατρό (medical scientist). Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η έννοια της ανοσίας και οι κοινωνικές συσχετίσεις με την έννοια αυτή, η έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων σήμερα και η περιπέτεια της έννοιας της ταυτότητας. Η συζήτηση θα περιλάβει επίσης την σχέση επιστήμης και τέχνης με έμφαση στην ποίηση και αναφορές στην ποιητική δημιουργία του κ. Γερμενή.
*Η μουσική που ακούγεται στο podcast είναι του Θανάση Δρίτσα
Αναστάσιος Ε. Γερμενής – βιογραφικό
Ο Αναστάσιος Ε. Γερμενής είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και στην Ανοσολογία στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού (Βέρνη). Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών) και τα τελευταία 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπήρξε, επίσης, συνιδρυτής και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής».
Έχει ασχοληθεί, σε διεθνές επίπεδο, με την ιατρική εκπαίδευση και με την οργάνωση του επιστημονικού Τύπου με τη χρήση του διαδικτύου, δραστηριότητες για τις οποίες έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης, μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής εργασιών πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών, καθώς και αξιολογητής ελληνικών και κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων. Επί σειρά ετών διετέλεσε στέλεχος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας. Ασχολείται, επίσης, με τη φιλοσοφία της επιστήμης και με τη ποίηση, έχοντας εκδώσει σχετικά βιβλία και ποιητικές συλλογές.
«Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» με τον καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα
Μέσα από το podcast «Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας παρουσιάζει μια ολιστική προσέγγιση στην έννοια της πρόληψης, την αξία της αλλαγής τρόπου-φιλοσοφίας ζωής στην πρόληψη πολλών νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου, την αξία της φυσικής άσκησης και της τροποποίησης ψυχοκοινωνικών παραμέτρων μέσα από την κατανόηση της σύνδεσης Νους-Σώμα, την αξία των δημιουργικών παρεμβάσεων μέσω τέχνης στη θεραπεία πολλών παθήσεων, τις αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης στο μέλλον. Ο Θανάσης Δρίτσας μέσα από αυτό το podcast θα προσπαθήσει (κυρίως) να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα των ημερών μας: Παραμένει η άσκηση της ιατρικής ανθρωποκεντρική σήμερα;