Α, το Inverness

– όπου η σκωτσέζικη παράδοση συναντά την άγρια ύπαιθρο. Εξερευνήστε ιστορικά κάστρα, ψωνίστε στην πολυσύχναστη βικτοριανή αγορά και κάντε μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο στο κοντινό Λοχ Νες! Αυτή η πολιτιστική πρωτεύουσα είναι η τέλεια βάση για να εξερευνήσετε τα μαγευτικά σκωτσέζικα Χάιλαντς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Παρόλο που το Inverness είναι η μεγαλύτερη πόλη των Highlands, είναι αρκετά συμπαγές για να το εξερευνήσετε με τα πόδια! Αυτή η γοητευτική παραποτάμια πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πάντα, από ιστορικά κάστρα μέχρι μοντέρνες ζυθοποιίες. Σε ιδανική τοποθεσία κοντά στο Loch Ness, το Inverness είναι ένα όνειρο από μέσα, έξω.

Πότε να πάτε
Δεν είναι μυστικό ότι τα μαγευτικά σκωτσέζικα Highlands είναι εντυπωσιακά όλο το χρόνο. Αλλά φυσικά, όλοι θέλουν να πάνε όταν ο καιρός είναι καλός και δεν είναι “πολύ τουριστικό”, σωστά; Αυτοί οι ιδανικοί μήνες είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Ενώ ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι ηλιόλουστοι (εντάξει, “ηλιόλουστοι” για τα δεδομένα της Σκωτίας) και διαθέτουν φωτεινά σμαραγδένια πράσινα τοπία, αυτοί οι δύο μήνες είναι περίοδος αιχμής, οπότε ετοιμαστείτε να μοιραστείτε τα αξιοθέατα με άλλους τουρίστες. Οι χειμώνες της Σκωτίας είναι υπέροχοι, αλλά είναι κρύοι. Ενώ τα χιονισμένα βουνά είναι άξια για φωτογραφίες, δεν θα έχετε πολύ ηλιακό φως για να τα ζήσετε, οπότε ίσως να θέλετε να περιμένετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Πώς να μετακινηθείτε
Εντός της πόλης, το περπάτημα είναι η καλύτερη επιλογή. Η εξερεύνηση μιας πόλης με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε πραγματικά τα πάντα και να βυθιστείτε στη ζωντανή καθημερινή κουλτούρα του Inverness. Το Inverness είναι επίσης μια εξαιρετική πόλη για ποδηλασία, οπότε εκμεταλλευτείτε τους ποδηλατόδρομους κατά μήκος του ποταμού Ness!

Τώρα, αν σκοπεύετε να κατευθυνθείτε στην εντυπωσιακή ύπαιθρο των Highland, έχετε μερικές επιλογές. Επιλέξτε ανάμεσα σε μια βολική και γραφική διαδρομή με τρένο, ένα περιπετειώδες οδικό ταξίδι (ναι, στην “άλλη” πλευρά του δρόμου) ή μια χαλαρωτική και κατατοπιστική ξενάγηση!

Τι να δείτε
Κάστρο Inverness
Σκαρφαλωμένο σε έναν βράχο με θέα τον αστραφτερό ποταμό Νες, αυτό το πανέμορφο κάστρο από κόκκινο ψαμμίτη είναι ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι. Ενώ η δομή που στέκεται σήμερα χτίστηκε το 1836 από τον αρχιτέκτονα William Burn, αυτή η τοποθεσία γης κατέχει αμυντική ιστορία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Επί του παρόντος, στεγάζει το Sherrif Court του Inverness – και επίσης προσελκύει τόνους τουριστών κάθε χρόνο.

Κάστρο Urquhart
Στα Χάιλαντς, δεν μπορείτε ποτέ να δείτε πάρα πολλά κάστρα. Αυτή η ομορφιά που πρέπει να δείτε (προφέρεται “urk’at”) βρίσκεται στη βόρεια όχθη του Loch Ness και διαθέτει ένα πανέμορφο περιβάλλον τοπίο. Είτε πρόκειται για μια γρήγορη φωτογράφιση είτε για μια ολοήμερη ιστορική εμπειρία, μια επίσκεψη σε αυτό το ερείπιο του 13ου αιώνα δεν απογοητεύει ποτέ.

Καθεδρικός ναός του Inverness
Ξέρετε εκείνες τις κατασκευές που σου κόβουν το σαγόνι και ανοίγουν τα μάτια, που κάνουν το κεφάλι σου να κουνιέται και τα χείλη σου να λένε “ουάου. Αυτός ο τεράστιος καθεδρικός ναός, γνωστός και ως καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα, είναι μία από αυτές τις κατασκευές. Αυτός ο βικτοριανός επισκοπικός καθεδρικός ναός που άνοιξε το 1869 ήταν μια από τις πιο δραστήριες και γνωστές εκκλησίες της Σκωτίας και παραμένει έτσι και σήμερα. Ανεξάρτητα από τη θρησκεία, αυτή η ιερή δομή είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα έργο τέχνης.

Πεδίο μάχης Culloden
Ζήστε τη συγκλονιστική ιστορία της τελευταίας μάχης της εξέγερσης των Ιακωβιτών το 1746. Εξερευνήστε το διαδραστικό κέντρο επισκεπτών του Culloden, περπατήστε στους τεράστιους χώρους και ανακαλύψτε εκπληκτικά αντικείμενα. Ακριβώς ανατολικά του Inverness, αυτό το ιστορικό πεδίο μάχης απέχει 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την ίδια την πόλη.


Κάστρο Cawdor
Φωλιασμένο μέσα σε γραφικούς κήπους, αυτό το κάστρο είναι ένα παραμυθένιο θέαμα. Αν το όνομα σας ακούγεται οικείο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η ρομαντική κατασκευή του 14ου αιώνα ήταν το σπίτι των Thanes of Cawdor – που συνδέονται ως γνωστόν με τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ.


Hootananny
Χειροκροτήστε τον γλυκό ήχο της ζωντανής λαϊκής μουσικής, τσουγκρίστε τα ποτήρια με τους ντόπιους και τσιμπήστε ένα αλμυρό χάμπουργκερ με haggis και πατάτες. Αυτός ο δημοφιλής χώρος σκωτσέζικης μουσικής είναι το σημείο για μια πραγματική εμπειρία σκωτσέζικης νυχτερινής ζωής.

Μουσείο και Πινακοθήκη του Inverness
Βροχερή μέρα; Πιθανότατα θα υπάρχει, αλλιώς δεν θα ήταν Σκωτία. Πηγαίνετε στο Inverness Museum and Art Gallery και ανακαλύψτε γιατί το Inverness θεωρείται η “πολιτιστική πρωτεύουσα των Highlands”. Το καλύτερο μέρος; Είναι δωρεάν!