Ισραήλ- Χαμάς: Απελευθέρωση ομήρων μετά την πολύωρη εμπλοκή

Στον αέρα βρέθηκε για λίγες ώρες η συμφωνία που αφορά την παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό, 20 ομήρους (εκ των οποίων οι 13 είναι Ισραηλινοί πολίτες και οι 7 πολίτες άλλων χωρών) που γίνονται ανταλλαγή με 39 Παλαιστινίους

Είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, μετά την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που είχε συμφωνηθεί για το Σάββατο (δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας), κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός απείλησε ότι θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γάζας, αν έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δεν απελευθερωθεί η δεύτερη ομάδα ομήρων.

Τελικά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι «μετά από καθυστέρηση στην υλοποίηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μέσω των επικοινωνιών Κατάρ-Αιγύπτου και με τις δύο πλευρές». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ πρόσθεσε ότι «απόψε 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 13 Ισραηλινών κρατουμένων από τη Γάζα, αλλά και 7 ακόμη ξένοι πολίτες, εκτός του πλαισίου της συμφωνίας».

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, ισραηλινές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν στην εφημερίδα Haaretz, δήλωναν ότι «υπάρχει σύγχυση» σχετικά με τους λόγους που η Χαμάς καθυστερούσε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Από την πλευρά της η Χαμάς υποστήριζε πως το Ισραήλ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, που μίλησε στο BBC, το Ισραήλ έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που επρόκειτο να απελευθερωθούν, ενώ υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Μπέιτ Χανούν στη Γάζα, σε περιοχή όπου επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται.

Επίσης, στον Λίβανο, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, υποστήριξε ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία την Παρασκευή στοχεύοντας Παλαιστίνιους αμάχους που προσπαθούσαν να φτάσουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ είδαν να πετούν drones, πράγμα που απαγορεύεται από τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης. «Υπήρχαν παραβιάσεις χθες, και σήμερα επαναλαμβάνονται», είπε.

Από τη δική του πλευρά, το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως δεν έχει παραβιάσει τη συμφωνία, διαψεύδοντας τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, που ανακοίνωσε ότι σταματά η διαδικασία έως ότου επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, και πως έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό σύνδεσμο του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους, 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Επίσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριπταν τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο αριθμός των νηοπομπών βοήθειας που φθάνουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μόνο το μισό από αυτό που δεσμεύτηκε το Ισραήλ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΟΗΕ.