Iσραήλ – Γάζα: Μικρή παράταση κατάπαυσης πυρός. 

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής την Πέμπτη για την παράταση της εξαήμερης κατάπαυσης του πυρός τους κατά τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα, ώστε να επιτραπεί στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνίες ανταλλαγής ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η εκεχειρία επέτρεψε την είσοδο στη Γάζα της πολυπόθητης ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού μεγάλο μέρος της παράκτιας περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων μετατράπηκε σε ερημιά ως απάντηση στη φονική επιδρομή μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των διαμεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και σύμφωνα με τους όρους του πλαισίου, η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύθηκε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας στις 0500 GMT.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε 16 ομήρους σε αντάλλαγμα για 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους την Τετάρτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί για έβδομη ημέρα.

Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εχθροπραξιών και της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένουν οι ίδιοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο υπήρξε βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Πριν από λίγη ώρα, δόθηκε στο Ισραήλ ένας κατάλογος γυναικών και παιδιών σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας και ως εκ τούτου η εκεχειρία θα συνεχιστεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.