Μικρές συμβουλές για να διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο μας

Τα λαχανικά αποτελούν πλέον ένα από τα πιο κοστοβόρα προϊόντα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα όμως, είναι και από τα πιο “δύσκολα” τρόφιμα σε ό,τι αφορά τη συντήρησή τους.

«Αιώνιο» πρόβλημα των καταναλωτών όλων των ηλικιών ανέκαθεν, είναι το πώς θα διατηρήσουν φρέσκα τα λαχανικά τους και δεν θα ανοίγουν δύο μέρες μετά το ψυγείο και θα απορούν με το τι πήγε λάθος για άλλη μία φορά. Επίσης, όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με “μαραμένα” φρούτα, που έχουν συρρικνωθεί και έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρουσιαστούν στο οικογενειακό τραπέζι, να καταλήγουν ως συμπλήρωμα σε κάποιο φαγητό ή ακόμα και στα σκουπίδια.

Τέλος λοιπόν στις πατέντες που ακούσαμε από τη γειτόνισσα αλλά δεν είδαμεε διαφορά, στα hacks που έχετε δει στο TikTok και στις συμβουλές από τη μαμά και τη γιαγιά, οι οποίες έχουν πάντα καλές προθέσεις, αλλά συνήθως δεν αποφασίζουν να πετάξουν κάτι, παρά μόνο όταν έχει μουχλιάσει (σε σοβαρό βαθμό).

Τρεις τρόποι για να διατηρούνται ολόφρεσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Δεν πλένουμε τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσουμε. Το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν πολλοί καταναλωτές είναι ότι πλένουν τα λαχανικά τους πριν τα αποθηκεύσουν στο ψυγείο, κάτι που τελικά “συντομεύει” τη διάρκεια ζωής του λαχανικού.

Η υγρασία δεν είναι σύμμαχος των λαχανικών που είναι φυλλώδη, επομένως με το πλύσιμο περισσότερο χαλάνε παρά διατηρούνται.

Αν πάλι επιμένουμε να τα ξεπλύνουμε κάπως πριν από την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, μπορούμε να το κάνουμε με λίγο ξύδι. Είτε ρίχνοντας ξύδι σε ένα πανί και γυαλίζοντας τα φρούτα είτε μουλιάζοντας για λίγα λεπτά τα λαχανικά. Το ξύδι διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελεί ένα χρήσιμο απολυμαντικό, που υπάρχει σχεδόν πάντα σε κάθε σπίτι.

Για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην χαλάσουν γρήγορα, ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος, είναι να αφαιρέσουμε τα χαλασμένα φύλλα και να τυλίξουμε τα λαχανικά προσεκτικά με χαρτί κουζίνας, ή να τα τοποθετήσουμε σε αεροστεγή συσκευασία.

Κάτι που πολλοί επίσης αγνοούν, είναι πως τα λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται με άλλα προϊόντα, στο ίδιο συρτάρι στο ψυγείο. Κάθε ψυγείο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε κάθε προϊόν να έχει τη θέση του.

Τα λαχανικά, πρέπει πάντα να μπαίνουν σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο από άλλα τρόφιμα, καθώς αρκετοί συνηθίζουν να τα βάζουν μαζί με τα φρούτα. Πολλά φρούτα ωστόσο παράγουν αιθυλένιο, μία ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση των λαχανικών αντί για την διατήρηση της φρεσκάδας τους.

Τέλος, μία αδιαμφησβήτητη συμβουλή για τη διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο, είναι η ίδια η θερμοκρασία του. Φροντίζουμε το ψυγείο μας να έχει την σωστή θερμοκρασία, δηλαδή γύρω στους 4-5 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και 2 βαθμούς το καλοκαίρι.