Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα επαναλειτουργήσει σε ένα χρόνο

Το 2019, μια κόλαση διέσχισε την οροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, καταστρέφοντας το εύθραυστο καμπαναριό, ενώ το Παρίσι παρακολουθούσε με τρόμο. Οι πυροσβέστες έσωσαν το οικοδόμημα, συμπεριλαμβανομένων των δύο εμβληματικών πύργων του, αλλά τα δύο τρίτα της οροφής καταστράφηκαν. Μέσα σε λίγες ημέρες, ξεκίνησε ένα έργο ύψους 865 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προχώρησε με ριπές λόγω του κλειδώματος του Covid-19, μιας πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας και ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου εκσυγχρονισμού.

Αλλά το τέλος είναι ορατό: η εκκλησία θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες της για τους επισκέπτες σε ένα χρόνο από σήμερα- December 8, 2023 – όπως ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -με το καπέλο στο χέρι- θα περιηγηθεί στον χώρο με τους λιθοξόους και τους ξυλουργούς που εργάζονται επί του παρόντος για την τήρηση της προθεσμίας των 12 μηνών, και στη συνέχεια θα παραδώσει τις διαδικασίες στον κλήρο της Παναγίας των Παρισίων για μια πολυαναμενόμενη λειτουργία.

Ο καθεδρικός ναός “δεν είναι ο μεγαλύτερος ούτε ίσως ο πιο όμορφος”, δήλωσε στο AP ο αιδεσιμότατος Olivier Ribadeau Dumas, ο ιερέας του, αλλά “είναι η ενσάρκωση της ψυχής ενός έθνους”.

“Οι προσδοκίες, οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία είναι ένα υπέροχο σημάδι ελπίδας σε έναν δύσκολο κόσμο”, πρόσθεσε.

Η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων έχει αποτελέσει διχαστικό θέμα εντός της Γαλλίας και διεθνώς. Λίγο μετά τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ο Γάλλος συλλέκτης François Pinault και ο γιος του François-Henri δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 100 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 113 εκατομμύρια δολάρια) για την προσπάθεια. Λίγες ώρες αργότερα, ο συλλέκτης Bernard Arnault ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 200 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 226 εκατομμύρια δολάρια).

Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε στα σοβαρά το 2022, μετά από ανασκαφές για να διασφαλιστεί ότι η δομή θα μπορούσε να αντέξει το έργο. Οι Γάλλοι δεν φείδονται ενέργειας και εξόδων για να επαναφέρουν τον καθεδρικό ναό στην παλιά του αίγλη: το πανύψηλο καμπαναριό ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc του 1859, με μνημειώδεις δοκούς που παράγονται από περίπου 1.500 βελανιδιές επεξεργασμένες και κομμένες ανά μεσαιωνικές ξυλουργικές τεχνικές να στηρίζουν την οροφή. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Μακρόν εγκατέλειψε τα αντιδημοφιλή σχέδια για την αντικατάσταση του πύργου του 19ου αιώνα με μια “σύγχρονη αρχιτεκτονική χειρονομία”.

Ενώ το εσωτερικό φέρει ακόμη σημάδια από τη φωτιά, η οροφή και το καμπαναριό θα είναι έτοιμα όταν εκατομμύρια οπαδοί των Ολυμπιακών Αγώνων θα κατέβουν στο Παρίσι για την έναρξη των Θερινών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ