PHILIP GUSTON Ένας από τους πιο γοητευτικούς ζωγράφους του 20ού αιώνα ανταποκρίνεται σε έναν κόσμο σε αναταραχή

TATE MODERN, LONDON – UNTIL 25 FEBRUARY 2024

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Philip Guston δημιουργούσε πίνακες και σχέδια που αποτύπωναν τον ανήσυχο και ταραχώδη κόσμο του οποίου υπήρξε μάρτυρας.

Γεννημένος στον Καναδά από εβραϊκή οικογένεια μεταναστών, μεγάλωσε στις ΗΠΑ και τελικά έγινε ένας από τους πιο διάσημους αφηρημένους ζωγράφους των δεκαετιών 1950 και 1960, δίπλα στον Mark Rothko και τον παιδικό του φίλο Jackson Pollock.

Το πρώιμο έργο του περιελάμβανε τοιχογραφίες και πίνακες που αφορούσαν τον ρατσισμό στην Αμερική και τους πολέμους στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Guston έγινε επικριτικός απέναντι στην αφαίρεση και άρχισε να παράγει πίνακες μεγάλης κλίμακας που παρουσιάζουν κωμικές φιγούρες, μερικές με λευκές κουκούλες που αντιπροσωπεύουν το κακό και τους καθημερινούς δράστες του ρατσισμού. Αυτοί οι πίνακες και εκείνοι που ακολούθησαν καθιέρωσαν τον Guston ως έναν από τους ζωγράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στα τέλη του 20ού αιώνα.

Ο Guston ήταν ένας πολύπλοκος καλλιτέχνης που εμπνεόταν από τον εφιαλτικό κόσμο γύρω του για να δημιουργήσει νέες και εκπληκτικές εικόνες. Αυτή η έκθεση διερευνά πώς οι πίνακές του γεφύρωναν το προσωπικό και το πολιτικό, το αφηρημένο και το παραστατικό, το χιουμοριστικό και το τραγικό.

Η έκθεση Philip Guston είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Tate Modern, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον.

Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της Tate Modern, London