Οι δεσμοί της Microsoft με το OpenAI θα εξεταστούν από την αρχή ανταγωνισμού

Η βρετανική αρχή ανταγωνισμού πρόκειται να εξετάσει κατά πόσον η υψηλής αξίας συνεργασία της Microsoft με την OpenAI θα μπορούσε να εκληφθεί ως συγχώνευση.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών εξετάζει κατά πόσον η συνεργασία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με την OpenAI θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την αγορά τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft, που φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, δήλωσε ότι “διατήρησε την ανεξαρτησία” και για τις δύο εταιρείες.

Όμως η σχέση έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις πρόσφατες αναταραχές στην OpenAI.

Τον περασμένο μήνα, η OpenAI, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως η δημιουργός του ChatGPT, βυθίστηκε στο χάος όταν το αφεντικό της Sam Altman απολύθηκε ξαφνικά.

Μετά την απόλυση του κ. Altman, η Microsoft του προσέφερε στη συνέχεια μια θέση εργασίας ως επικεφαλής μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας τεχνητής νοημοσύνης, προτού αποκατασταθεί στην OpenAI μετά από έκκληση των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια του δράματος, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον τρόπο με τον οποίο ο εμπορικός ανταγωνισμός διαμορφώνει την ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και τον ρυθμό με τον οποίο κινείται η τεχνολογία.

Προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το μέλλον της νεοφυούς επιχείρησης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η διακυβέρνηση στην εταιρεία έπρεπε να αλλάξει.

Η CMA δήλωσε ότι ζητά σχόλια, εν μέρει “υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων”.

Η εποπτική αρχή διερωτάται αν η σύμπραξη οδήγησε σε “απόκτηση ελέγχου”, αν έλαβε χώρα πραγματική συγχώνευση και αν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει ζητήσει από τρίτους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη σύνδεση και θα μπορούσε να ξεκινήσει έρευνα εάν το κρίνει απαραίτητο.

Η Sorcha O’Carroll, ανώτερη διευθύντρια για τις συγχωνεύσεις στην CMA, δήλωσε: “Η πρόσκληση υποβολής σχολίων αποτελεί το πρώτο μέρος της διαδικασίας συλλογής πληροφοριών της CMA και προηγείται της έναρξης οποιασδήποτε έρευνας φάσης 1, η οποία θα γίνει μόνο όταν η CMA λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται από τα μέρη της σύμπραξης”.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης, η Microsoft δήλωσε ότι η συνεργασία της με το OpenAI έχει “προωθήσει περισσότερη καινοτομία και ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι το μόνο που άλλαξε είναι ότι “θα έχει πλέον έναν παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI”.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά δεν θα μπορεί να ψηφίζει σε θέματα όπως η επιλογή διευθυντών ή να έχει οποιονδήποτε έλεγχο στις δραστηριότητές του.

Την Παρασκευή, η Microsoft διέψευσε επίσης τις αναφορές ότι κατέχει οποιοδήποτε μερίδιο στην OpenAI, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, αλλά δικαιούται μερίδιο από τα κέρδη.

Ο κ. Smith πρόσθεσε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας, ο οποίος τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας του Call of Duty Activision Blizzard, θα συνεργαστεί στενά με την CMA για να παράσχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ), ένα από τα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που απέλυσε τον κ. Altman δήλωσε ότι στόχος του ήταν να “ενισχύσει το OpenAI και να το καταστήσει πιο ικανό να επιτύχει την αποστολή του”.

Η Helen Toner, ακαδημαϊκός και πλέον πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της με τον κ. Altman, αλλά δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οφειλόταν σε “έλλειψη εμπιστοσύνης” προς το στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των δύο μετά τη δημοσίευση της εργασίας της σχετικά με έγγραφο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έδειχνε ότι άλλες εταιρείες τεχνολογίας είχαν προωθήσει γρήγορα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με το OpenAI.

Η ίδια δήλωσε στην WSJ: “Το OpenAI είναι ένας πολύ ασυνήθιστος οργανισμός και η μη κερδοσκοπική αποστολή προηγείται- μέχρις ότου να βεβαιωθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί συνολικά προς όφελος της ανθρωπότητας.

bbc.com.uk