Πολιτική Συμφωνία ορόσημο στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

Τρία χρόνια αφότου η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της, επετεύχθη μια πολιτική ιστορική συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο στην Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, προωθούνται ταχείες διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών, αλλά και κοινή αντιμετώπιση κρίσεων. «Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ε.Ε. και ποιος μπορεί να μείνει και όχι οι διακινητές», διεμήνυσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχοινάς: Ιστορική συμφωνία, νέο κεφάλαιο στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης

 

H ισπανική προεδρία ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.
Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

«Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις» κάτι το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σημείωσε ότι «τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση» και εξηγεί ότι «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές», συμπληρώνοντας ότι το Σύμφωνο σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσέθεσε ότι θα διασφαλιστεί ότι «τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».

Το Σύμφωνο «θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή εργαλειοποίηση όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ανέφερε ότι με τα νέα δεδομένα η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον για τη «σκληρή δουλειά» έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Εφεξής θα εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου, ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για όσους μπορούν να μείνουν στην Ε.Ε. Πολύ σημαντική είναι η αναφορά της συμφωνίας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα/ERT