ΟΗΕ: Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 31 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 160. Η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η χώρα του και άλλα 35 μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές καταστροφές σε πολιτικές υποδομές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας για εξηγήσεις, με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας του από έναν πύραυλο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Βλαντισλάβ Τεοφίλ Μπαρτοσέφσκι παρέδωσε στον επιτετραμμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια νότα διαμαρτυρίας, ζητώντας μια εξήγηση για το συμβάν που σημειώθηκε το πρωί και αφορούσε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από έναν πύραυλο. Απαίτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Νωρίτερα ο Πολωνός στρατηγός, Μασιέι Κλιστς, ανέφερε ότι ο πιθανώς ρωσικός πύραυλος εισήλθε τουλάχιστον 40 χλμ. εντός των πολωνικών εδαφών και έμεινε στον εναέριο χώρο της νατοϊκής χώρας για περίπου 3 λεπτά. Ο ίδιος τόνισε ότι το αντικείμενο πιθανότατα εγκατέλειψε τον πολωνικό εναέριο χώρο αφού παρέμεινε λιγότερο από τρία λεπτά πάνω από το έδαφος της χώρας και γύρισε πίσω στην Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ