Ο δημιουργός animation που έκανε ευρέως επιτυχημένα τα anime στη Δύση.

Ο Hayao Miyazaki αποτελεί τον μάλλον πιο γνωστό και επιτυχημένο δημιουργό anime στον κόσμο, με τις ονειρικές και παραμυθικές anime ταινίες του να είναι γνωστές ανά τον κόσμο και να τον έχουν καταστήσει «τον Walt Disney της Ιαπωνίας», ενώ είναι, επίσης, συνιδρυτής της θρυλικής εταιρείας παραγωγής και διανομής Studio Ghibli.

Γεννημένος στο Τόκυο, ξεκίνησε την καριέρα του στο animation το 1963 στην εταιρεία Toei Animation. Εργάστηκε σε διάφορους τομείς του κλάδου, εώς ότου δημιουργήσει την πρώτη του ταινία το 1979 με τίτλο “The Castle of Cagliostro”. H πρώτη του επιτυχία ήρθε το 1984 με την ταινία “Nausicaa of the Valley of the Wind” και ύστερα από αυτό, δημιούργησε το Studio Ghibli, ένα από τα σημαντικότερα στούντιο animation στην Ιαπωνία που δημιούργησε δικιά του σχολή στο στυλ των ταινιών.

Αν και ήδη επιτυχημένος στην Ιαπωνία, η αναγνώριση στη Δύση δεν ήρθε πριν από το 1999 με την ταινία “Princess Mononoke”, μία περιπέτεια με έντονο τον οικολογικό χαρακτήρα, που κυκλοφόρησε παγκοσμίως από την Miramax, τότε θυγατρική της εταιρείας Walt Disney.

H μεγάλη του, όμως, παγκόσμια επιτυχία ήρθε το 2001 με την ταινία “Spirited Away”, η οποία αποτελεί την πιο επιτυχημένη οικονομικά anime ταινία όλων των εποχών με κέρδη πάνω από 289 εκατομμύρια δολλάρια και η οποία απέσπασε το Oscar για την καλύτερη animation ταινία, αποτελώντας το πρώτο, γενικά, anime που κερδίζει αυτή τη διάκριση. Η ιστορία αφηγείται την περιπέτεια της μικρής Chihiro, η οποία, σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, περιπλανιέται σε δυστοπικά μέρη, με έντονο το στοιχείο του παραμυθιού και της σουρεαλιστικής φαντασίας.

Συχνότερα θέματα στο έργο του Miyazaki είναι η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την τεχνολογία, με μία πασιφιστική ματιά, συνήθως μέσα από γυναικείους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες νεαρών δυναμικών κοριτσιών, ενώ οι «κακοί» στις ταινίες του έχουν πάντα αμφίσημα χαρακτηριστικά.

san simera