Σκήτη Αγιάς: Ένα χωριό με μοναδική πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Το όνομα του χωριού παραπέμπει σε χώρο, όπου κατά το παρελθόν θα ασκήτευαν μοναχοί. Οι ερευνητές τοποθετούν τη θέση της αρχαίας Μελιβοίας κοντά στο Πολυδένδρι ή την Σκήτη. Στα Βορειοδυτικά της Σκήτης εντοπίστηκαν ερείπια κάστρου, που πιθανότατα ταυτίζονται με τη βυζαντινή «Κενταυρόπολη».

Η Σκήτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαυροβουνίου σε ύψομετρο 350 μ. και απέχει από τη Λάρισα 48 χλμ. Ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στα 400 άτομα ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 1000. Κύριο εισόδημα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχείο και κατασκηνωτικό κέντρο).

Κοντά στο χωριό σε απόσταση 3 χλμ. συναντάμε την πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε πλούσια βλάστηση με πλατάνια και νότια της εντοπίζονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας γνωστής και από τον Φιλοκτήτη στον οποίο αναφέρεται ο Όμηρος.

Το δάσος του Μαυροβουνίου όπου κυριαρχούν πολλών ειδών δέντρα και ζώα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000.

Άλλα σημεία με άπλετη θέα είναι το «Κάστρο» σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό και η τοποθεσία «Σημαία».

Στην περιοχή βρίσκεται και ένα από τα μοναστήρια του «όρους των Κελλίων», οι Αγ. Ανάργυροι, με τα δύο ασκηταριά τους. Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος την Παναγία Πολυδενδρίου, μέσα στο δάσος με την πελώρια βελανιδιά δίπλα στο ναό. Επίσης κοντά στο χωριό, βρίσκεται η λίμνη της Σκήτης περιτυλιγμένη από τους λόφους με καστανιές και καρυδιές, στην οποία διοργανώνονται δραστηριότητες Canoe