Αμμόχωστος / Famagusta: Ένα διαμάντι χωμένο στην άμμο. Πώς ξύπνησαν οι μνήμες με αφορμή μια τηλεοπτική σειρά

Δάκρυσαν πολλοί, είτε ήταν απλοί πολίτες, είτε ήταν ηθοποιοί είτε ήταν πολιτικοί. Και εδώ και στην πολύπαθη Κύπρο. Γιατί με την προβολή της εκπληκτικής σειράς του Mega «Famagusta- Δεν Ξεχνώ», ξύπνησαν μνήμες δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο βλέποντας τις εικόνες που είναι όπως το ντοκιμαντέρ, ακούγοντας την εκπληκτική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη να τραγουδά το «Δεν ξεχνώ», βλέποντας την κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη να συγκλονίζει με την εκπληκτική ερμηνεία της. Ήταν πράγματι καθηλωτική και συνάμα ανατριχιαστική η ερμηνεία της, στον ρόλο μιας γυναίκας-σύμβολο για την Κύπρο της Χαρίτας Μάντολες.

Έχει περάσει μισός αιώνας από την ημέρα που η χρυσοπράσινη παραλία της κοσμοπολίτικης πόλης έπαψε να δέχεται λαμπερούς επισκέπτες μετά την εισβολή του «Αττίλα». 50 χρόνια τώρα, η Αμμόχωστος μοιάζει με ανοιχτή πληγή, περιβάλει χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ενός τόπου που έσβησε από τον χάρτη και όμως κρύβει ακόμη ένα κομμάτι από την ψυχή όσων την άφησαν πίσω τους.

«Στην Κύπρο ακόμα υπάρχουν πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι. Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ δημόσια το MEGA για την προβολή της σειράς», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

***

Ιστορίες που «Δεν Ξεχνώ»

Με αφορμή τα γεγονότα αυτά, η δραματική σειρά «Famagusta» έρχεται να διηγηθεί μια ιστορία αγάπης, με φόντο την ταραγμένη εποχή που οδήγησε στο «σκοτεινό» 1974.Famagusta είναι η φράγκικη ονομασία για την Αμμόχωστο, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου. Πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής ονομασίας Αμμόχωστος (χωμένη στην άμμο) που απαντάται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η υπόθεση επίσης συγκλονιστική: Ένα βρέφος, από τα εκατοντάδες που κατάφερε να επιβιώσει μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου, την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν. Σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειας του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του. Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta».

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ