Το μεγάλο φαβορί της αμερικανικής δεξιάς, ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε χθες Τρίτη το βράδυ στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Νιου Χάμσάιρ για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, επικρατώντας της πρώην πρεσβεύτριας στον ΟΗΕ, της Νίκι Χέιλι, κατά προβλέψεις και στατιστικές προβολές μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ.

 

Ο πρώην πρόεδρος, νικητής της πρώτης ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Άιοβα την περασμένη εβδομάδα, έκανε έτσι άλλο ένα βήμα για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Edison Research, ο κ. Τραμπ θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους στο συνέδριο σε αυτή την πολιτεία, η κυρία Χέιλι 8, ενώ 3 μένουν να κατανεμηθούν.

Με το 18% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο μεγιστάνας εξασφαλίζει 53,6% και η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας 44,9%.

Πυρά Τραμπ κατά Χέιλι
Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Νάσουα μετά τη νίκη του ο Τραμπ εξαπέλυσε βέλη κριτικής κατά της Χέιλι. «Είχε μια πολύ άσχημη νύχτα», είπε ο Τραμπ. «Ήρθε τρίτη [στην Αϊόβα] και εξακολουθεί να περιφέρεταιι».

Και χλεύασε τις προσπάθειες της Χέιλι να υποβαθμίσει την ήττα της στο Νιου Χάμσαϊρ, λέγοντας: «Ας μην αφήσουμε κάποιον να κερδίσει όταν είχε μια πολύ άσχημη νύχτα».

 

Η Χέιλι δεν φάνηκε πάντως διατεθειμένη να εγκαταλείψει την κούρσα προς το παρόν, τονίζοντας ότι η μάχη απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει.

Δεν υποχωρεί η Χέιλι
Η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη το βράδυ την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων που διεξήχθη στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ, τόνισε όπως πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η κυρία Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο κ. Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.