Home Υγεια Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν...

Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

Ξεπεράστηκαν τα τεχνικά ζητήματα για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και το Υπουργείο Υγείας είναι λίγο πριν τις ανακοινώσεις

Στην τελική ευθεία είναι οι τυπικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας. Μετά από σειρά αναβολών, καθώς έπρεπε να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα σε σχέση με τις προδιαγραφές των εξετάσεων στα διαγνωστικά εργαστήρια, το Υπουργείο Υγείας είναι σχεδόν έτοιμο να εκκινήσει τη μεγάλη αυτή δράση Δημόσιας Υγείας.

Την προσεχή Τετάρτη, 31/1, το μεσημέρι, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έχει προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση με θέμα την Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας HPV, ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κ. Νικόλαος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Καπετανάκης, Προέδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και η κυρία Μένια Κουκουγιάννη, Διευθύντρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καρκινάκι». Στη συνεδρίαση θα παρίστανται τόσο ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει προ μηνών. Πρόκειται, όμως, για μια δράση με πολλές προκλήσεις και πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με εκείνη που αφορά στον καρκίνο του μαστού και εφαρμόζεται με επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε χρόνος για να καθοριστούν οι προδιαγραφές των εργαστηρίων που θα αναλύουν τα τεστ και να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες.

Σήμερα τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί και το Υπουργείο Υγείας είναι στην τελική ευθεία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Επιπλέον, έχουν γίνει πολλές μετατροπές στο πρωτόκολλο του screening και έχουν προστεθεί περισσότερες εξετάσεις συγκριτικά με αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.