Η πολεμική πίεση αυξάνεται καθώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει στρατιωτική απάντηση στη φονική επίθεση στην Ιορδανία

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν την Κυριακή μια “σημαντική στρατιωτική απάντηση” εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, η οποία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 30 άλλους, δήλωσαν στο Axios Αμερικανός αξιωματούχος.

Γιατί έχει σημασία: Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο ελπίζουν να βαθμονομήσουν τα αντίποινά τους προκειμένου να περιορίσουν τον αυξανόμενο κίνδυνο περιφερειακού πολέμου. Αλλά η πίεση για μια σημαντική δράση αναπτύσσεται στο Καπιτώλιο, με τα γεράκια να πιέζουν για χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν.

Οδηγώντας τις ειδήσεις: “Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την επίθεση πρέπει να νιώσουν την απάντησή μας”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios το βράδυ της Κυριακής.

Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις με στόχο αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πολλές από αυτές από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. Η επίθεση στην Ιορδανία ήταν η πρώτη που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν ποιος ακριβώς εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την αμερικανική βάση και αν εκτοξεύθηκε από το Ιράκ ή τη Συρία.

“Θα απαντήσουμε”, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν την Κυριακή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότια Καρολίνα, αφού ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες στρατιώτες.

Τι λένε: Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να χτυπήσει τους “αντιπροσώπους” του Ιράν, τα ρεπουμπλικανικά γεράκια πιέζουν τον Μπάιντεν να χτυπήσει άμεσα το Ιράν.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell ζήτησε να υπάρξει “σοβαρό, εξουθενωτικό κόστος” για το Ιράν, “όχι μόνο για τους τρομοκράτες “αντιπροσώπους” της πρώτης γραμμής, αλλά και για τους Ιρανούς χορηγούς τους που φέρουν το αμερικανικό αίμα ως παράσημο τιμής”.

“Η μόνη απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις πρέπει να είναι καταστροφικά στρατιωτικά αντίποινα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράν, τόσο στο Ιράν όσο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο γερουσιαστής Τομ Κότον. “Οτιδήποτε λιγότερο θα επιβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ως έναν δειλό που δεν αξίζει να είναι αρχιστράτηγος”.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ κάλεσε τον Μπάιντεν να “χτυπήσει σημαντικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν”.

Ανάμεσα στις γραμμές : Ενώ οι επικριτές του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι η επίθεση στο Ιράν και τις δυνάμεις του θα προκαλούσε πολύ υψηλότερο τίμημα από το να χτυπηθούν οι… αντιπρόσωποι, οι συνέπειες θα ήταν πιο απρόβλεπτες και δυνητικά πολύ μεγαλύτερες.

Ο Μπάιντεν θα αντιμετώπιζε επίσης την κατακραυγή των μελών του κόμματός του, ορισμένα από τα οποία τον έχουν επιπλήξει επειδή δεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για τα πλήγματα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη.

Πίσω από τις σκηνές: Η επίθεση στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκε καθώς ο Λευκός Οίκος πίεζε για μια συμφωνία σχετικά με τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίμηνη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς συμμετείχε σε διαβουλεύσεις την Κυριακή από το Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τους επικεφαλής της ισραηλινής και της αιγυπτιακής κατασκοπείας για να συζητήσουν τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το κλειδί για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων. Κατά τη διάρκεια προηγούμενης παύσης μιας εβδομάδας τον περασμένο Νοέμβριο, οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή σταμάτησαν σχεδόν εντελώς.

Η μεγάλη εικόνα: Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει βίαιες δονήσεις στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται συνεχώς πιο άμεσα.

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναγκάστηκε να καταρρίψει πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον του από αντάρτες Χούθι στην Υεμένη την Παρασκευή, ενώ οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν έπληξαν επίσης ένα βρετανικό πλοίο.

Οι επιθέσεις των Χούθι κοντά σε κρίσιμα σημεία, όπως ο πορθμός Bab-el-Mandeb, έχουν μπλοκάρει τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αστυνόμευση αυτών των πλωτών οδών έχει οδηγήσει περισσότερα στρατεύματα στην γραμμή του πυρός, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ηρεμία.