«Η Αθήνα των ανωνύμων. Ανασκαλεύοντας τα λευκώματα της μνήμης»

IΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Μικρές Γεωγραφίες του Καλού, με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00 συνομιλούμε με τον Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα για την εμπειρία της αστικής ανασύστασης μέσα από τη θραυσματική περισυλλογή της. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» σε  χώρους προσφιλών δημιουργών, συνεχίσαμε την ενδοσκοπική αυτή περιπλάνηση με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εγκλεισμού».

Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους την παγκόσμια συνθήκη που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους και συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Την περσινή χρονιά και στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου των καθιερωμένων αυτών αθηναϊκών συναντήσεων, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, εγκαινιάσαμε τις «Μικρές Γεωγραφίες του Καλού» που συνεχίζονται φέτος.

Παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις των προσκεκλημένων μας, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής.

Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό.

Για τη δυνατότητα παραγωγής δημιουργικού ή κοινωνικού έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν και φέτος στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το ανταλλακτήριο ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές μας και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στη δεύτερη συνάντηση του έκτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Μαριέττα Πεπελάση, καλεσμένος μας και φέτος με διαφορετικό αντικείμενο ο  Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος. 

Εισχωρώντας βαθιά στην κοίτη του χρόνου και στο πολύβουο ποτάμι της πόλης, ο Νίκος Βατόπουλος μας παίρνει από το χέρι κυριολεκτικά και μεταφορικά, οδηγώντας μας σε γοητευτικούς ανασκαπτικούς περιπάτους. Ανιχνεύοντας τις αθέατες ιστορίες των ανώνυμων στις εσώτατες σχισμές των κτηρίων, στα παλαιοβιβλιοπωλεία, στο διαδίκτυο και στους πάγκους της αγοράς, συνδέοντας μαεστρικά μαυρόασπρες φωτογραφίες αγνώστων λοιπών στοιχείων και διάσπαρτο αρχειακό υλικό, μας συμπαρασύρει σε μια συναρπαστική χειροποίητη εξιστόριση. 

Με αφορμή την επερχόμενη συνάντηση στις 2.2.2024, ο ίδιος σημειώνει:

«Η ιστορία της Αθήνας πίσω από την επίσημη καταγραφή συγκροτείται παράλληλα από αναρίθμητες καταγραφές που παραμένουν μισοφωτισμένες σε οικογενειακές αφηγήσεις. Ο πλούτος της ερασιτεχνικής καταγραφής της ζωής, η ανάγκη διάσωσης της στιγμής και της μορφής των ανθρώπων που έζησαν και χάρηκαν την πόλη, μας δίνει την ικανότητα σήμερα να συνδεθούμε με μια χώρα αγνώστων που όμως διατηρεί στοιχεία οικειότητας.

Η Αθήνα παρουσιάζεται περισσότερο συμφιλιωτική και παρηγορητική μέσα από τις διαρκείς αντανακλάσεις της πορείας χιλιάδων “ανωνύμων” του επίσημου κάδρου της Ιστορίας».

                                     Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Επόμενη συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 με προσκεκλημένο μας τον γκαλερίστα Γιώργο Τζάνερη

Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.

Ημερομηνίες διαλέξεων:

Παρασκευή 26/01/2024 & 2, 9, 16, 23/02/2023

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

106 71 Αθήνα