Η λειψυδρία απειλεί την καθημερινή ζωή στην Καταλονία

Εκτακτα μέτρα για την κατανάλωση νερού σε σπίτια, δημόσιους χώρους και ξενοδοχεία. Στην περιοχή της Βαρκελώνης σημειώθηκαν αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο

Η ισπανική επαρχία της Καταλονίας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ακραίας ξηρασίας. Ταυτόχρονα στη Βαρκελώνη διενεργείται εκστρατεία υπέρ της διάσωσης των 35.000 δέντρων της πόλης, η οποία περιλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών-τουριστών.

Και να σκεφτείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν τον μήνα Ιανουάριο, απόρησε η Corriere della Sera. Ομως ο εφετινός Ιανουάριος δεν ήταν σαν τους άλλους στην Ισπανία: στις μισές από τις ημέρες του η θερμοκρασία υπερέβη πολύ τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και έκανε ζέστη! Τα έκτακτα μέτρα στην Καταλονία θα επηρεάσουν 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 202 δήμους.

Στην ίδια την πρωτεύουσά της η ημερήσια κατανάλωση νερού θα μειωθεί στα 200 λίτρα ανά άτομο. Οι Ιταλοί σχολίασαν τι συνέβαινε άλλοτε στα ξενοδοχεία της τουριστικής Βαρκελώνης. Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία του 2016, στα πεντάστερα καταλύματα ο (πλούσιος) τουρίστας μπορούσε να καταναλώσει 545 λίτρα νερού ημερησίως.

Και όσο τα αστέρια έπεφταν, επειδή το τουριστικό πορτοφόλι ήταν πιο ελαφρύ, τόσο λιγότερο νερό εδικαιούτο ο επισκέπτης!

Στα τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία 373 λίτρα, στα τριών 232 λίτρα και στα λαϊκά υπνωτήρια 165 λίτρα. Η σπατάλη ύδατος στα ακριβά καταλύματα αποδόθηκε στις πισίνες και στα τζακούζι. Τώρα θα επιβληθούν μέτρα. Οι πισίνες θα γεμίσουν με θαλασσινό νερό, ενώ στα δωμάτια θα αναρτηθούν πινακίδες με συμβουλές προς εξοικονόμηση νερού του είδους «πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ένα ποτήρι νερό, αντί να αφήνετε τη βρύση να τρέχει» και «κάντε ντους και όχι μπάνιο».

Λιγότερο νερό θα χρησιμοποιηθεί και στο πότισμα των κήπων και των αλσών της Βαρκελώνης, με έμφαση σε όσα από αυτά έχουν και κάποια ιστορική αξία.

Πηγή: Protagon.gr