Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν παραιτείται μετά από καταγγελίες για νεποτισμό

Η παραίτηση του Γκαγέ Ερκάν έρχεται μετά από μια σειρά καταγγελιών πρώην και νυν υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας που κατηγορούν την Ερκάν για αήθη συμπεριφορά. Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή, παραιτήθηκε απόψε εν μέσω καταγγελιών για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Η Ερκάν ανακοίνωσε την απόφασή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, επικαλούμενη τις κατηγορίες για νεποτισμό εναντίον της ως «δολοφονία χαρακτήρων». Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ χαρακτήρισε την απόφαση της Ερκάν «προσωπική», χωρίς να ορίσει ακόμη το διάδοχό της.

Η παραίτηση ήρθε μετά από μια σειρά επιθέσεων από πρώην και νυν στελέχη της κεντρικής τράπεζας κατά της διοίκησης της Ερκάν. Αυτές περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι επέτρεψε στον πατέρα της, τον Ερόλ, να συμμετάσχει σε διαδικασία λήψης αποφάσεων της τράπεζας, καθώς και ότι επέτρεψε υπερβολικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό της τράπεζας. Η Ερκάν, μια κορυφαία οικονομολόγος που διορίστηκε ως επικεφαλής της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, ακολούθησε αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και αύξησε τα επιτόκια της χώρας από το 8,5% στο 45% από τότε που ανέλαβε τη θέση. Μετά τις γενικές εκλογές τον περασμένο Μάιο και εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ο Ερντογάν εγκατέλειψε την επιμονή του προς τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων.

Η Ερκάν ήταν η πέμπτη επικεφαλής της τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας που έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5% τον Οκτώβριο του 2022 μειώθηκε σταδιακά περίπου κατά 60% υπό τη νέα διαχείριση της οικονομίας της χώρας. Οι αγορές ήταν κλειστές όταν έγινε η ανακοίνωση για να μην προκαλέσει υψηλή πτώση της τουρκικής λίρας. «Οι πεταλούδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους διοικητές της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία από το 2019», σχολιάζει ήδη ο τουρκικός Τύπος.

Ακολουθεί γράφημα με τους διοικητές της ΚΤΤ από το 2019, πόσο διατηρήθηκαν στη θέση τους:

Kreport.gr