Home Προβολεις Κτίρια της Αθήνας με σημαντικό παρελθόν διεκδικούν μια δεύτερη ζωή

Κτίρια της Αθήνας με σημαντικό παρελθόν διεκδικούν μια δεύτερη ζωή

Κτίρια της Αθήνας με σημαντικό παρελθόν διεκδικούν μια δεύτερη ζωή

Οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τα ακίνητα

Οι οιωνοί για τη νέα αρχή είναι θετικοί καθώς το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκεται σε φάση αναζωογόνησης ύστερα από τα πέτρινα χρόνια της πανδημίας, με όχημα την τουριστική «άνθηση».

Το «Μινιόν» επιστρέφει ως… πολυχώρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης του «Μινιόν», το οποίο αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη του 2024.

Το άλλοτε μεγαλύτερο εμπορικό πολυκατάστημα της χώρας που παρέμεινε κλειστό επί 25 χρόνια θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα μεικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει χώρους εργασίας (γραφεία), εμπορίου και περίπου 30-40 διαμερίσματα, επιφάνειας 60-85 τ.μ. Σχεδιάζονται επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.).

Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια σχεδιάστηκε ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση καθώς και συστήματα φωτισμού που θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του.

Επιπλέον, η κατανάλωση του νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού. Συνολικά, η Dimand Real Estate, η οποία απέκτησε το εμβληματικό ακίνητο ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό θα δαπανήσει ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (μαζί με τις εργασίες ανακατασκευής).

Σχεδιάζονται επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

«Πεντάστερη» πολυτέλεια στο Μέγαρο Σλήμαν

Σε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων μετατρέπεται το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά. Μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατ. ευρώ, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. θα αποκτήσει νέα ζωή από τον όμιλο Mitsis Hotel μέσα από επενδύσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό κτήριο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ έχει παραχωρηθεί από τον Ιανουάριο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης (μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ, διάρκεια σύμβασης τα 35 χρόνια και δυνατότητα παράτασης επιπλέον 10 ετών) στον όμιλο Mitsis Hotels.

To κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερρίκο Σλήμαν, αποτελώντας μέρος του συμπλέγματος τεσσάρων κατοικιών που είχαν αναγερθεί από τον ίδιο στην οδό Πανεπιστημίου.

To κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερρίκο Σλήμαν

Νέα σελίδα για το «στρατηγείο του Λαμπράκη»

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου του ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3.

Το κτίριο των 3.500 τ.μ., που βρίσκεται στο κέντρο του λεγόμενου «επιχειρηματικού τριγώνου» της Αθήνας, ανακατασκευάζεται πλήρως ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονους χώρους γραφείων.

Το κτίριο έχει κυριολεκτικά γραφτεί Ιστορία από τη δεκαετία του ’80 με τις εκδόσεις πολύ γνωστών τίτλων του Οργανισμού όπως «Τα Νέα», «Το Βήμα», ο «Ταχυδρόμος» κ.ά.

Το ακίνητο, μετά την κατάρρευση του εκδοτικού ομίλου ΔΟΛ πέρασε αρχικά στην Alpha Bank το 2017 και εν συνεχεία στο χαρτοφυλάκιο της Apollo, η οποία πραγματοποίησε διαγωνισμό για την πώλησή του. Το 2022, περιήλθε στην ehret+klein, η οποία ξεκίνησε άμεσα εργασίες ανακατασκευής για την μετατροπή σε σύγχρονους χώρους γραφείων, αφού από το 2017 παρέμενε άδειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του ακινήτου.

Μια δεύτερη… Βουλή στο Μέγαρο Μποδοσάκη

Ως… παράρτημα της Βουλής θα λειτουργεί πολύ σύντομα το Μέγαρο Μποδοσάκη. Η μετακόμιση κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών της Βουλής στο εμβληματικό ακίνητο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.

Στο ιστορικό ακίνητο θα υπάρξει μέριμνα και για γραφεία της προεδρίας της κυβέρνησης αλλά και για γραφείο του πρωθυπουργού. Πέρα από την εξοικονόμηση κόστους, η μετακόμιση στο Μέγαρο Μποδοσάκη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική κίνηση για τη διοικητική λειτουργία της Βουλής καθώς για πρώτη φορά θα είναι στεγασμένες όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες για την υποστήριξη της μαζί σε ένα κτίριο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποφάσισε να πυροδοτήσει το διαγωνισμό εκμίσθωσης. Από την πρώτη στιγμή, προσέλκυσε «πολύ αυξημένο» αριθμό υποψήφιων μισθωτών, κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων.

Τελικά, τον διαγωνισμό κέρδισε η Βουλή των Ελλήνων, προσφέροντας ύστερα από αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ετήσιο μίσθωμα ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. Το κτίριο στέγαζε για πάρα πολλά χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Eurobank, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μεταφερθεί σε ιδιόκτητο ακίνητο στην οδό Σταδίου.

Το εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στον αριθμό 20, στη συμβολή με τη Σουρή, και ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1949 και 1958 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 12.820 τετραγωνικά μέτρα και θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα κτιριακά συγκροτήματα του αθηναϊκού κέντρου.

Θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα κτιριακά συγκροτήματα του αθηναϊκού κέντρου

Το νέο Food Hall στο Αρσάκειο

Το φθινόπωρο του 2024 αναμένεται να γίνουν τα… «αποκαλυπτήρια» της ανανεωμένης Στοάς Αρσακείου. Οι εργασίες προχωρούν βάση προγράμματος ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι συμφωνίες μίσθωσης των εμπορικών χώρων.

Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου, στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food, όπως είχε παρουσιαστεί το 2020. Το ύψος της επένδυσης για την πρώτη αυτή φάση υπολογιζόταν στα 12 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 500 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για τα επόμενα 35+2 έτη για 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις.

Φιλοδοξία των ανθρώπων της εταιρείας είναι να καταστεί η… Στοά το δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό προορισμό στην Αθήνα.

Πηγή: ot.gr