Μιχαήλ Μπακούνιν Ποιος είμαι!

Μετάφραση: Γιάννης Μπαρτσώκας

Επιμέλεια: Ήρκος Ρ. Αποστολίδης

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 99ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA: πρόκειται για το βιβλίο Ποιος είμαι! του Μιχαήλ Μπακούνιν, σε μετάφραση (καθώς και με εισαγωγή και σχόλια) του Γιάννη Μπαρτσώκα και επιμέλεια (και πρόλογο) του Ήρκου Ρ. Αποστολίδη.

Με πνεύμα οξύ, ορμητικό κι αδέσμευτο ο σπουδαίος Ρώσος επαναστάτης ξεδιπλώνει τη σκέψη του και προσπαθεί να ορίσει τον κόσμο του. Τα κείμενα της συλλογής, γραμμένα με πάθος και πίστη, από έναν πραγματικό ιδεολόγο, καλύπτουν, μεστά, σε μικρή έκταση, όλο το φάσμα της σκέψης του Μπακούνιν: από το αυτοεξομολογητικό Ποιος είμαι!, όπου προσπαθεί να βρει τη ρίζα των ιδεών του, στο οργανωτικό Πρόγραμμα της Αδελφότητας, έως το φιλοσοφικό Εκκλησία και Κράτος, όπου αναπτύσσει με γλαφυρότητα τις αντικρατικές και αντιθεολογικές θέσεις του.

Στα γραπτά αυτά δεν θα βρει κανείς τα αδιάσειστα επιχειρήματα ενός επιστήμονα ή την εμβρίθεια ενός συστηματικού φιλοσόφου, αλλά το πάθος ενός ελεύθερου ανθρώπου, τον φλογερό λόγο κάποιου που δεν φοβάται να γράψει την αλήθεια του – μια φωνή ακατασίγαστη, πάντα επίκαιρη, μακριά από φανατισμούς και ιδεοληψίες· τη φωνή ενός λάτρη της ελευθερίας, που ονειρεύεται ένα μέλλον διαφορετικό, έναν κόσμο καινούργιο, και αγωνίζεται για να γκρεμίσει καθετί παλιό.